Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ότι δημοσιεύθηκε ο Ν. 5095/2024 (ΦΕΚ 40/Α΄/15.03.2024) «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις» (θα τον βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας - Χρήσιμα Αρχεία) και εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή τους στα άρθρα 28 (Μεταβατικές διατάξεις) και 32 (Έναρξη ισχύος).
Σημειωτέον ότι μεταξύ των υπολοίπων ρυθμίσεων με τα άρθρα 14 και 15 του παραπάνω νόμου αναφορικά με τη λήψη ένορκων βεβαιώσεωνκαταργείται η αρμοδιότητα του Ειρηνοδίκη τόσο στην πολιτική όσο και στην διοικητική δίκη και πλέον υπάρχει συντρέχουσα αρμοδιότητα μόνο συμβολαιογράφου ή δικηγόρου. Επιπλέον, με το άρθρο 28 παρ. 3 του νόμου ορίζεται, ότι για τις περιπτώσεις, στις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (15-03-2024) έχει επιδοθεί κλήση για λήψη ένορκης βεβαίωσης, διατηρείται αποκλειστικά για αυτές η αρμοδιότητα του Ειρηνοδίκη σύμφωνα με τα άρθρα 421 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και 185 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α’ 97) περί κατάθεσης κατά την προδικασία. Επομένως, εάν μέχρι τις 15-03-2024 έχει επιδοθεί η κλήση για την λήψη της ένορκης βεβαίωσης ενώπιον του Ειρηνοδίκη, αρμόδιος συνεχίζει να είναι ο Ειρηνοδίκης, όπως ίσχυε μέχρι και τώρα. Εάν δεν έχει επιδοθεί κλήση ή αν αυτή επιδόθηκε μετά τις 15-03-2024 ή δεν απαιτείται η επίδοση κλήσης, αρμόδιος πλέον είναι συμβολαιογράφος ή δικηγόρος και όχι Ειρηνοδίκης.
19-3-2024
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - Χρήσιμα αρχεία
Αναφορικά με το Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α΄/23.02.2024) και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις οποίες επέφερε, οι συνάδελφοι προς ενημέρωσή τους θα βρουν στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία) τα εξής χρήσιμα αρχεία:
1. Συγκριτικοί Πίνακες Παλαιών & Νέων Ρυθμίσεων (Ν. 5090/2024), που επιμελήθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος.
2. ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, Οι αλλαγές που επήλθαν με το Νόμο 5090/2024, που επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΗ, Νίκος Καραγιάννης.
3. ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Οι αλλαγές που επήλθαν με το Νόμο 5090/2024, που επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΗ, Νίκος Καραγιάννης.
2-3-2024
Αναστολή κινητοποιήσεων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από την Τρίτη, 05-03-2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίαση της 01-03-2024, αφού έλαβε υπόψη την ιδίας ημερομηνίας απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε ομόφωνα, ότι αναστέλλειαπό την Τρίτη, 05-03-2024, την στοχευμένη αποχή των μελών του : α) από όλες τις ποινικές δίκες, και β) από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που υπακούουν στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελούν οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα δημιουργήσει ανεπιεική αποτελέσματα, τα οποία σύντομα θα βρουν απέναντι την Ελληνική κοινωνία. Ως εκ τούτου ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών θα διοργανώσει εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και η τοπική κοινωνία, προκειμένου να επισημανθούν τα προβλήματα, που πρόκειται να αναδειχθούν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Η αναστολή της αποχής δεν σημαίνει και αναστολή του διεκδικητικού αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, ο οποίος συνεχίζει να διεκδικεί –μεταξύ άλλων και πρωτίστως– την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών και δη του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, σε ενδεχόμενη κατάργηση ή υποβάθμιση του οποίου αντιτίθεται κατηγορηματικά, την ικανοποίηση όλων των οικονομικών αιτημάτων του δικηγορικού σώματος (κατάργηση του τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος, επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ, πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικηγόρους και τις οικογένειές τους, με την καταβολή των εισφορών υγείας του προηγούμενου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε βιώσιμη βάση), την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες και την άρση καταχρηστικών συμπεριφορών.
2-3-2024
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΑΠΟΦΑΣΗ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 01.03.2024 ΑΘΗΝΑ)
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα 1.3.2024, στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ολομέλεια εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που υπακούουν στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελούν οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα δημιουργήσει ανεπιεική αποτελέσματα, τα οποία σύντομα ότι θα βρουν απέναντι την Ελληνική κοινωνία.
Η Ολομέλεια συνεκτιμώντας το γεγονός της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου του χρόνου της εφαρμογής των διατάξεών του, αποφάσισε:
-Να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την αναστολή της αποχής των μελών τους από τις ποινικές δίκες.
-Να διοργανώσει εκδηλώσεις στην έδρα κάθε Δικηγορικού Συλλόγου, στις οποίες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και η τοπική κοινωνία, προκειμένου να επισημανθούν τα προβλήματα που πρόκειται να αναδειχθούν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Η αναστολή της αποχής δεν σημαίνει και αναστολή του διεκδικητικού αγώνα του δικηγορικού σώματος, ο οποίος επικεντρώνεται εφεξής στις ακόλουθες διεκδικήσεις:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
Η Ολομέλεια διεκδικεί την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της και ιδίως:
1. Την κατάργηση του τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος
2. Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια
3. Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ
4. Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ
5. Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
6. Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων Προείσπραξης
7. Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ
8. Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου
9. Την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικηγόρους και τις οικογένειές τους, με την καταβολή των εισφορών υγείας του προηγούμενου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε βιώσιμη βάση.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ:
Η Ολομέλεια εμμένει στην από 23.2.2024 απόφασή της για αποχή από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (Funds) μέχρι 31.3.2024.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ:
Η Ολομέλεια εμμένει στην από 23.2.2024 απόφασή της
ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:
Η Ολομέλεια αφού έλαβε υπόψη της την εισήγηση του Προέδρου (επισυνάπτεται) και την από 27.2.2024 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, έκρινε ότι ο διάλογος που προηγήθηκε της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, ήταν επιφανειακός και επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συνεκτιμηθούν οι συνέπειες ως προς τη λειτουργία των δημοσίων Πανεπιστημίων και ιδίως αυτών των ακριτικών περιοχών της Χώρας. Η Ολομέλεια ουδέποτε κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος παρά μόνο δύο μέρες πριν την ακρόαση των φορέων στη Βουλή και ακούστηκε μόνο για πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια αυτής, γεγονός που καταδικάζει απερίφραστα.
Η Ολομέλεια θεωρεί ότι τόσο μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που επί χρόνια ρυθμίζεται υπό το πρίσμα του ισχύοντος άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν μπορούν να εισάγονται με νομοθετική επίκληση του ενωσιακού δικαίου ή με τη λογική,«δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο».
Η όποια μεταρρύθμιση ή μη πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η Ολομέλεια εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της και τον έντονο προβληματισμό της για τη βιωσιμότητα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή, αλλά και όλων των άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών,ενόψει της λειτουργίας των νέων νομικών οντοτήτων που πρόκειται να ιδρυθούν με βάσει τις διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου.
Την ίδια ανησυχία,άλλωστε, είχε εκφράσει και κατά την περίοδο που σχεδιαζόταν η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ανησυχίες που συμμεριζόταν τότε το Κυβερνητικό σήμερα κόμμα, ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί του θέματος της Συνταγματικότητος ή μη διατάξεων του σχεδίου νόμου και θα τοποθετηθεί ως προς την ουσία του θέματος για τη λειτουργία ή μη, μη κρατικών ΑΕΙ σε επόμενη συνεδρίασή της.
26-2-2024
Δημοσιεύθηκε ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α΄/23.02.2024)
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ότι δημοσιεύθηκε ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α΄/23.02.2024) «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» (θα τον βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας - Χρήσιμα Αρχεία) και εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή τους στα άρθρα 137 (Μεταβατικές διατάξεις) και 138 (Έναρξη ισχύος).
24-2-2024
Συνέχιση των κινητοποιήσεων των μελών του ΔΣΓ μέχρι και την Δευτέρα 04-03-2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίαση της 23-02-2024, αφού έλαβε υπόψη τις από 15-02-2024 και 23-02-2024 αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. την καθολική αποχή των μελών του, με το ισχύον πλαίσιο, την Τετάρτη, 28-02-2024, ημέρα μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου να εκπροσωπήσει τον Σύλλογο στις παράλληλες δράσεις, που θα διοργανωθούν από την Ολομέλεια (κατάθεση υπομνήματος στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα όσων Δικηγορικών Συλλόγων έχουν καταστεί διάδικοι στην διενεργούμενη προανάκριση, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, συνέντευξη τύπου και κατάθεση στεφάνου στον τόπο του δυστυχήματος).
2. την αναστολή από 27-02-2024 της στοχευμένης αποχής:
α) από τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ, και
β) από όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας (δίκες, διαδικαστικές πράξεις κλπ.).
3. την συνέχιση των κινητοποιήσεων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, συνεχίζοντας την διεκδίκηση όσων αναλυτικά αναφέρονται στην από 08-02-2024 προηγούμενη απόφαση και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νέου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την αποχή των μελών του μέχρι και την Δευτέρα 04-03-2024:
α) από όλες τις ποινικές δίκες, με το ισχύον πλαίσιο (απόφαση της 08-02-2024).
β) από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
24-2-2024
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΑΠΟΦΑΣΗ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23.02.2024 ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ)
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα 23.2.2024, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Α. ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η Ολομέλεια από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης, η οποία αναλήφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και χωρίς την συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας. Το δικηγορικό σώμα ανέδειξε θεσμικά τα ζητήματα προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν, υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδίκησε συντεταγμένα ουσιώδεις τροποποιήσεις.
Το Υπουργείο προέβη σε τροποποιήσεις επιμέρους διατάξεων, αποδεχόμενο σχετικές προτάσεις της Ολομέλειας, οι οποίες αφορούν ιδίως: 1. Στην διεύρυνση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου 2. Στην θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου 3. Στην τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ, όπου δίδεται πλέον η δυνατότητα και δεύτερης αναβολής για λόγους ανωτέρας βίας. 4. Στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ 5. Στην τροποποίηση του άρθρου 336 ΚΠΔ 6. Στην πρόβλεψη υποχρεωτικής προκαταρκτικής εξέτασης ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου 7. Την εκδίκαση κατ’ έφεση πλημμελημάτων από τριμελή σύνθεση την θέσπιση προκαταρκτικής εξέτασης και σε υποθέσεις αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. 8. Τη διεύρυνση των υποθέσεων που θα περνάνε από την ενδιάμεση διαδικασία των Συμβουλίων
Η Ολομέλεια εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή της στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθόσον οι επελθούσες τροποποιήσεις δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νόμου και δεν αναιρούν τις αρνητικές επιπτώσεις του.
Β. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Η Ολομέλεια, ως προς την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της Χώρας, εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της, η οποία έχει ως ακολούθως: 1. Όλα τα υφιστάμενα σήμερα Εφετεία και Πρωτοδικεία της Χώρας να παραμείνουν ως έχουν. 2. Ως προς τα Ειρηνοδικεία: Α. Το Ειρηνοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου να καταργηθεί και να συγχωνευτεί με το Κεντρικό Πρωτοδικείο. Β. Από τα λοιπά υφιστάμενα σήμερα Ειρηνοδικεία, που θα κριθεί ότι πρέπει να διατηρηθούν ως δικαστικοί σχηματισμοί, μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας: i. Όσα Ειρηνοδικεία διαθέτουν σήμερα τις αναγκαίες υποδομές και το προσωπικό, να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία του Κεντρικού με την σημερινή υλική αρμοδιότητα του Μονομελούς. ii. Όσα Ειρηνοδικεία δεν διαθέτουν σήμερα τις αναγκαίες υποδομές και το προσωπικό να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία, αλλά έχουν κύκλο εργασιών, να συγχωνευθούν με το κεντρικό Πρωτοδικείο και να λειτουργήσουν ως τοπικά καταστήματα αυτού με την σημερινή υλική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου, μέχρις ότου αναβαθμιστούν με την απόκτηση των αναγκαίων υποδομών και προσωπικού. Η εξειδίκευση των ανωτέρω να γίνει μετά από διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τους κατά τόπο αρμόδιους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, όπου αυτή δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και με την αναγκαία τεκμηρίωση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Η Ολομέλεια διεκδικεί την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της και ιδίως: 1. Την κατάργηση του τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος 2. Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια 3. Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ 4. Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ 5. Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 6. Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων Προείσπραξης 7. Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ 8. Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου 9. Την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των οικογενειών τους, με την καταβολή των εισφορών υγείας του προηγούμενου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε βιώσιμη βάση.
Δ. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η Ολομέλεια στο διεκδικητικό της πλαίσιο έχει προτάξει την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, την άρση των καταχρηστικών συμπεριφορών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και το σεβασμό των δικηγόρων των δανειοληπτών. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων δεσμεύτηκαν εγγράφως έναντι του δικηγορικού σώματος για τα κάτωθι: 1. Την δημιουργία γραμμής για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των δικηγόρων 2. Την απάντηση επί αιτημάτων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ημερών είτε από υπαλλήλους είτε από δικηγόρους ανάλογα με τη φύση του αιτήματος. 3. Την πενταετή ισχύ των πληρεξουσίων των δικηγόρων των οφειλετών. 4. Την μη διενέργεια πράξεων εκτέλεσης κατά οφειλετών, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις ν. Κατσέλη (Ν. 3896/10).
Η Ολομέλεια αναμένει την υλοποίηση των άνω δεσμεύσεων, προκειμένου να επανεκτιμήσει τη στάση της.
Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την παράταση της αποχής των μελών τους: 1. Από τις ποινικές δίκες μέχρι και την Παρασκευή 1.3.2024. 2. Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (Funds) μέχρι 31.3.2024. Ως πλαίσιο αποχής προτείνεται το ισχύον σήμερα.
21-2-2024
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣΓ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 22.02.2024, & ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23.02.2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίαση της 21-02-2024, αφού έλαβε υπόψη την από 15-02-2024 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το γεγονός, ότι αύριο, Πέμπτη, 22-02-2024, ψηφίζεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποφάσισε ομόφωνα την καθολική αποχή των μελών του την Πέμπτη, 22-02-2024, με το εξής πλαίσιο, που θα ισχύσει και για την ήδη προκηρυχθείσα καθολική αποχή της Παρασκευής, 23-02-2024, :
Η καθολική αποχή την Πέμπτη, 22-02-2024 και Παρασκευή 23-02-204, αφορά κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών, και επιπλέον:
α) την εκδίκαση πάσης φύσεως υποθέσεων,
β) την κατάθεση δικογράφων και τη διενέργεια πάσης φύσεως διαδικαστικών πράξεων,
γ) την παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες (Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Πειθαρχικά Συμβούλια, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ΕΑΔΗΣΥ, κλπ.),
δ) την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν. 2664/1998, κλπ.),
ε) την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
α) Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ.).
β) Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
γ) Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
δ) Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
ε) Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών.
στ) Σε Αντιρρήσεις ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού.
ζ) Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
η) Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
θ) Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης: i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή, ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.
ι) Για την ανάκληση προσημείωσης υποθήκης
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της καθολικής αποχής:
Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.
Δεν θα χορηγούνται άδειες : α) Για ασφαλιστικά μέτρα, β) Για αιτήσεις αναστολής και γ) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
Η αποχή καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια.
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών,
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/ αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ., σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.
Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.
Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι από 08-02-2024 και 19-02-2024 ανακοινώσεις μας.
20-2-2024
Επαναλειτουργία της εφαρμογής παρακολούθησης υποθέσεων «Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών» της πλατφόρμας LAWLOGIC
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ότι η εφαρμογή παρακολούθησης υποθέσεων «Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών» της πλατφόρμας Lawlogic, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων, την βελτίωση και την αναβάθμισή της, από σήμερα έχει τεθεί εκ νέου σε καθεστώς λειτουργίας και οι συνάδελφοι μπορούν να την χρησιμοποιούν για την ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία των υποθέσεών τους.
Εάν κατά την χρήση της εφαρμογής διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα παρακαλούμε να αναφερθεί στα e-mails: [email protected], [email protected], ώστε να επιλυθεί.
19-2-2024
Διευκρινίσεις αναφορικά με την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών μέχρι και τις 26-02-2024
- Την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
β. Την καθολική αποχή των μελών του την Παρασκευή, 23-02-2024.
2. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με την από 15-02-2024 απόφασή της πρότεινε προς τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων :
α. την αναστολή της αποχής των μελών τους από:
- Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και
- Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.
β. Την καθολική αποχή κατά την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
3. Η εκάστοτε απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δεν δεσμεύει τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, εάν δεν επικυρωθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια αυτών, αλλά αποτελεί πρόταση προς αυτούς.
4. Αναφορικά, λοιπόν, με την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών μέχρι και τις 26-02-2024 η ως άνω απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς αποτροπή αιφνιδιασμού των συναδέλφων και του προγραμματισμού των εργασιών τους δεν επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών.
Ως εκ τούτου για το χρονικό διάστημα από 19-02-2024 έως και 26-02-2024 ισχύει η από 08-02-2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών.
Εάν επί της ως απόφασης επέλθει οποιαδήποτε τροποποίηση (ιδίως για την κήρυξη καθολικής αποχής εντός της εβδομάδος ως ημέρας ψήφισης –η οποία ακόμα δεν είναι γνωστή– στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) οι συνάδελφοι θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση.