Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 9.10.2021, στον Πειραιά, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η Ολομέλεια εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Παρά τις βελτιώσεις, που επήλθαν, μετά την αποδοχή σχετικών προτάσεων του δικηγορικού σώματος, οι προτεινόμενες διατάξεις δεν επιλύουν τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί, δεν απλοποιούν και δεν επιταχύνουν τη διαδικασία αλλά αντιθέτως, διαιωνίζουν ένα δικονομικό καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας.
Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, όπως, κατ’ επανάληψη, έχουμε επισημάνει, καταστρατηγεί βασικά δικονομικά δικαιώματα των πολιτών, περιορίζει το δικαίωμά τους στη δικαστική προστασία και ενεργεί υπέρ των ισχυρών και εναντίον των αδυνάτων αφού στο ρυθμιστικό της πεδίο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν υποθέσεις συμφερόντων Τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, δανειοληπτών και του ιδίου του Δημοσίου.
Η Ολομέλεια εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της και προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων να λάβουν αποφάσεις για την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες πολιτικών υποθέσεων.
2. Μέσα σε δύο χρόνια από την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα προωθείται η τρίτη τροποποίηση των διατάξεών του.
Ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν για το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών, θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να επισημάνουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας αποτελεί βασικό νομοθέτημα, το οποίο εκ της φύσεώς του θα πρέπει να είναι μακράς πνοής, προκειμένου να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου, λαμβανομένου υπόψη ότι στο ποινικό δίκαιο εφαρμόζονται πάντα οι επιεικέστερες διατάξεις.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση της εγκληματικότητας και μάλιστα σε συγκεκριμένα αδικήματα. Υπό το βάρος αυτό αλλά και της πίεσης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, προωθούνται οι εν λόγω αλλαγές, με κυρίαρχη τάση την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών.
Η αυστηροποίηση στην έκτιση της ποινής (πραγματική έκτιση) σε ειδεχθή εγκλήματα, πάντα με δικαστικές εγγυήσεις, είναι ένα μέτρο που μπορεί να αποδειχθεί λυσιτελές, λαμβάνοντας υπόψη και τον δικαιολογητικό λόγο της επιβολής της ποινής, που δεν είναι μόνο κατασταλτικός του εγκλήματος.
Η αυστηροποίηση όμως, των προβλεπόμενων ποινών, από μόνη της, δεν αποτελεί τη μόνη λύση. Σημειώνουμε ότι ο Ποινικός μας Κώδικας συγκαταλέγεται στους αυστηρότερους της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός καταδικασθέντων σε ισόβια κάθειρξη.
Η Ολομέλεια άμεσα θα καταθέσει, αρμοδίως, αναλυτικά τις προτάσεις της για κάθε μία από τις προωθούμενες διατάξεις.
3. Η Ολομέλεια εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο περιεχόμενο της αριθ. 2/72297/ΔΛΤΠ/28.9.2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιδιώκεται να καταστεί αδύνατη η αναγκαστική εκτέλεση ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου και δη των διαθεσίμων του στις Τράπεζες της χώρας με την αιτιολογία ότι έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών σκοπών.
Η εγκύκλιος αυτή υπονομεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών έναντι του Δημοσίου, αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και στην αρχή της δικονομικής ισότητας και εισάγει, δια «ερμηνευτικής» εγκυκλίου, κανόνα δικαίου, άνευ νομοθετικής εξουσιοδότησης και τήρησης των όρων δημοσιότητας.
Και τούτο, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία και μάλιστα τη στιγμή που το Δημόσιο επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση για τον εαυτόν του εις βάρος ιδιωτών, όπως την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη γνωστοποίηση.
Η Ολομέλεια ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου και εξουσιοδοτεί την Συντονιστική Επιτροπή να ανατεθεί σε έγκριτους συναδέλφους και καθηγητές η εκπόνηση σχετικής γνωμοδότησης για την αντίθεση της συγκεκριμένης «εγκυκλίου» με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και να προβεί σε δικαστική προσφυγή κατά αυτής.
4. Η Ολομέλεια θεωρεί ως μείζονος σημασίας θέμα την κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές διαδικασίες, άλλως την μετάπτωσή του στον χαμηλότερο συντελεστή, λαμβάνοντας υπόψη ότι, το θέμα αυτό συνδέεται με την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την άσκηση του Συνταγματικού Δικαιώματός τους σε δικαστική προστασία. Επίσης, η Ολομέλεια ζητά τη διεύρυνση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ, που αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση και είναι η μόνη που μέχρι σήμερα, αδικαιολόγητα, δεν έχει υλοποιηθεί. Η Ολομέλεια εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς υλοποίηση των ανωτέρω.
5. Η Ολομέλεια εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποδοχή της προτάσεώς της, προκειμένου σε εκλογικές διαδικασίες, να μπορούν να ψηφίζουν δια ζώσης και οι μη εμβολιασμένοι και μη νοσήσαντες, με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου κατά Covid 19.
Δημοσιεύθηκε η με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 61910 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00.». (ΦΕΚ 4674/Β/8.10.2021).
Η ΚΥΑ επαναλαμβάνει για τη λειτουργία των δικαστηρίων και την πρόσβαση σε αυτά κατά περιεχόμενο τις ρυθμίσεις της προϊσχύουσας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 60400 (ΦΕΚ τ. Β’ 4577/2021)
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ:
- Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων και διενέργεια συναντήσεων εργασίας μπορούν να πραγματοποιούνται και με φυσική παρουσία, είτε με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων, είτε και χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου σημείου, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων [απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ., χρήση μάσκας και αντισηπτικού].
- Εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων του Δημοσίου στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, δύνανται να διενεργούνται, πλην της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ νόσησης για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 της ΚΥΑ.
Την ΚΥΑ θα βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
5-10-2021
Β ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ
Ξεκίνησε την Πέμπτη 30/09/2021 και ώρα 18:00 η υποβολή αιτήσεων Β Κύκλου για Πρακτική Άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών σε δικαστήρια/εισαγγελίες, στα πλαίσια του προγράμματος «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνική χρηματοδότηση.
Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 2400 Αποφοίτους Νομικών σχολών που θα πραγματοποιήσουν το σύνολο της προβλεπόμενης υποχρεωτικής άσκησης, διάρκειας 18 μηνών μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.
Οι ασκούμενοι Δικηγόροι θα απασχοληθούν επ’ αμοιβή για 12 μήνες σε Δικαστήρια/Εισαγγελίες της χώρας και για 6 μήνες σε Δικηγόρο/Δικηγορική Εταιρία.
Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων διενεργείται με βαθμολόγηση βάσει ειδικά σχεδιασμένων κριτηρίων μοριοδότησης, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τους κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερους.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικά σχεδιασμένου πληροφοριακού συστήματος https://dpa.moj.gov.gr, στο οποίο περιλαμβάνεται εγχειρίδιο χρήσης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τον Β Κύκλο Πρακτικής Άσκησης είναι η Κυριακή 10/10/2021.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο της πρόσφατης αριθ. 2/72297/ΔΛΤΠ/28-09-2021 Εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιδιώκεται να απαγορευτούν οι κατασχέσεις ποσών σε βάρος των διαθεσίμων της Κεντρικής Διοίκησης και των λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στις Τράπεζες της Χώρας, με την αιτιολογία ότι «έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών δημόσιων σκοπών».
Η εγκύκλιος υπονομεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών έναντι του Δημοσίου.
Η δικαστική προστασία, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθ. 20 § 1 Συντ. και στο άρθ. 6 § 1 ΕΣΔΑ, είναι αποτελεσματική μόνο όταν καθίσταται εφικτή στην πράξη η δυνατότητα αναγκαστικής εκτελέσεως. Το ΕΔΔΑ έχει δεχθεί σε πληθώρα ελληνικών υποθέσεων ότι η πραγματική προστασία του προσφεύγοντος συνεπάγεται την υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις [Hornsby v. Ελλάδας, 19.3.1997· Μεταξάς v. Ελλάδας, 27.5.2004, Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Θήρας v. Ελλάδας, 22.12.2005· Γεωργούλης κ.λπ. v. Ελλάδας, 21.6.2007· Ρομποτής v. Ελλάδας, 25.1.2007· Βαλυράκης v. Ελλάδας, 11.10.2011].
Σύμφωνα μάλιστα με το δικαστήριο του Στρασβούργου τα κράτη μέλη δεν δικαιούνται να επικαλεσθούν την έλλειψη πόρων για να δικαιολογήσουν τη μη εκτέλεση των οικονομικών τους υποχρεώσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις [Βurdov v. Russia,, 15.1.2009· Scordino v. Italy (Νο 1) 29.3.2006].
Ειδικώς, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του Δημοσίου και των νπδδ, η νομολογία έχει κάνει δεκτό ότι χωρεί εκτέλεση στην ιδιωτική περιουσία, η οποία περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία που έμμεσα μόνο, με την αξία ή τις προσόδους τους, παρέχουν στα δημόσια νομικά πρόσωπα οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση των αναγκών τους και τη λειτουργία τους.
Τα έσοδα των δημοσίων νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από φόρους και τέλη, τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συγκαταλέγονται στην ιδιωτική περιουσία των δημοσίων νομικών προσώπων, πλην των περιπτώσεων ανταποδοτικών τελών [ΟλΑΠ 17/2002, ΑΠ 868/2019, ΑΠ 2354/2009]. ` Ο συλλήβδην, δι’ εγκυκλίου, χαρακτηρισμός του συνόλου των καταθέσεων των δημοσίων νομικών προσώπων, ήτοι του Δημοσίου και των φορέων γενικής κυβέρνησης, ως ακατάσχετων, λόγω του προορισμού τους για την εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού :
α) υπονομεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας·
β) αντίκειται στην αρχή της δικονομικής ισότητας·
γ) αντίκειται στο άρθρο 69A παρ. 5 ν. 4270/2014, που απαιτεί προηγούμενη (ειδική ανά λογαριασμό) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση δέσμευσης λογαριασμού για ειδικούς σκοπούς του Δημοσίου·
δ) εισάγει, δια ψευδοερμηνευτικής εγκυκλίου, κανόνα δικαίου, άνευ νομοθετικής εξουσιοδότησης και χωρίς τήρηση των απαιτούμενων όρων δημοσιότητας.
Και τούτο, τη στιγμή που το Δημόσιο, με διαχρονικές νομοθετικές παρεμβάσεις, επιφυλάσσει στον εαυτό του την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε βάρος ιδιωτών, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη γνωστοποίηση και μάλιστα στη δυσμενή παρούσα χρονική συγκυρία.
Κατά συνέπεια, η εκδοθείσα Εγκύκλιος, που θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ικανοποίηση των αξιώσεων των ιδιωτών κατά του Δημοσίου και των φορέων της γενικής κυβέρνησης, προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.
4-10-2021
ΑΠΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΔΣΓ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ: «Αποχή των Δικηγόρων Γιαννιτσών από πλειστηριασμούς σε βάρος της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών με επισπεύδοντες Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds)»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην τακτική συνεδρίασή του της 04-10-2021, αφού έλαβε υπόψη την από 31-08-2021 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την από 30-09-2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4738/2020), ότι δεν έχει θεσπιστεί δια νόμου δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και ότι δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από 05-10-2021 μέχρι και την 31-10-2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το Ν. 4738/2020, και σύμφωνα με το εξής ειδικότερο πλαίσιο :
Α) Αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 Κ.Πολ.Δ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων).
Β) Αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 Κ.Πολ.Δ), κατά τα ανωτέρω.
Επισημαίνεται, ότι η ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Τράπεζα ή την Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων, εφόσον αυτές είναι ενημερωμένες με τα τρέχοντα στοιχεία του οφειλέτη. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλουν να ενημερώσουν τον δανειολήπτη, να προσκομίσει (στην Τράπεζα ή Εταιρία Διαχείρισης) τα απαραίτητα στοιχεία (το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα και το τελευταίο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ), έτσι ώστε να προκύπτει η ιδιότητα του ευάλωτου.
Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει Επιτροπή χορήγησης αδειών, αποτελούμενη από τις Ελένη Τσώνη, Πρόεδρο της επιτροπής, Συμέλα Λαζαρίδου, Γραμματέα, και Μαρία Ζαραλή, Μέλος.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Α. Τανάσκος
4-10-2021
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΝΗΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ
Τη μνήμη του Προστάτη των νομικών, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, τίμησε την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και μνημόσυνο υπέρ της μνήμης των εκλιπόντων διατελεσάντων δικηγόρων Γιαννιτσών, υπαλλήλων Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων δικαστικών υπηρεσιών Γιαννιτσών, συμβολαιογράφων και νομικών Γιαννιτσών.
Κατά τις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας επιλέχθηκε φέτος να εκφωνήσει το νεότερο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Μαρία Τάκη, ο οποίος έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι πατέρες, πολίτες των Γιαννιτσών
Ο Αριστοτέλης στο Πέμπτο Κεφάλαιο των Ηθικών Νικομαχείων, αναλύει μια ηθική αρετή, «τέλεια αρετή» όπως την αποκαλεί. Δεν είναι άλλη από τη δικαιοσύνη. Μάλιστα θεωρεί την ύπαρξη της απαραίτητη προϋπόθεση για την ευδοκίμηση των υπόλοιπων ηθικών και πολιτικών αρετών. Ταυτίζει το δίκαιο με το ίσο, το οποίο κατά την κρίση του αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στην πλεονεξία και τη μειονεξία, την ισορροπία δηλαδή ανάμεσα στα δίπολα, τα αντίθετα.
Η έννοια της δικαιοσύνης σίγουρα άλλαξε και ζυμώθηκε ανά τους αιώνες. Μαζί της και οι άνθρωποι που απάρτιζαν το εκάστοτε κοινωνικό σύνολο και δρούσαν ανάλογα με τις επιταγές της κάθε εποχής. Κομβικό σημείο της δικαιοσύνης για την ηθική και κοινωνική της εκφορά όμως, ήταν όταν κλήθηκε να βρει τη θέση της σε συνάρτηση με το Χριστιανισμό. Θα κατάφερνε να αντέξει και να διατηρηθεί ως αξία ή θα την επισκίαζε η θρησκεία; Συμπόρευση ή εξαφάνιση; Συνεργασία ή αποκοπή;
Ο Αριστοτέλης είχε δίκιο, ακόμη και χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό του. Δικαιοσύνη θα πει ισορροπία. Και βρέθηκε. Και ο βίος του Αγίου Διονύσιου του Αρεοπαγίτου, τη μνήμη του οποίου τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα, αποδεικνύει περίτρανα την ανωτέρω πεποίθηση.
Ήταν γόνος πλούσιας και μορφωμένης οικογένειας με γονείς ειδωλολάτρες, που του έδωσαν όλα τα εφόδια για να διευρύνει του μαθησιακούς του ορίζοντες, να αποκτήσει γνώσεις, να σπουδάσει. Η παιδεία του τον έφτασε ψηλά, τόσο που αναδείχθηκε σε σοφό άνδρα Αθηναίο και κατέλαβε ένα από τα υψηλότερα αξιώματα για την Αθηναϊκή πολιτεία, αυτό του δικαστή και συγκεκριμένα του Προέδρου του Αρείου Πάγου, την ανώτατη δικαστική βαθμίδα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού και η ορθή του κρίση τον οδηγούσε πάντα σε σωστές δικαστικές αποφάσεις.
Μέχρι που ο απόστολος Παύλος ήρθε στην Αθήνα, ανέβηκε στο βωμό που είχαν οι Αθηναίοι για να τιμούν τον «άγνωστο Θεό» και ξεκίνησε να κηρύττει για κάποιον άλλο Θεό. Αληθινό, γεμάτο αγάπη και αποδοχή, που δεν τυρβάζει περί των επιγείων που εμείς οι κοινοί θνητοί έχουμε μάθει να θεωρούμε σημαντικά. Κάποιον, που το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι η σωτηρία και η αγνότητα της ψυχής μας. Είμαι σίγουρη πως αν ο Άγιος Διονύσιος είχε διαβάσει Βιζυηνό, θα παρομοίαζε την αναταραχή του με το «… μετεβλήθη εντός μου και ο ρυθμός του κόσμου». Γιατί αυτό του συνέβη. Η ομιλία του αποστόλου Παύλου ήταν το εφαλτήριο προκειμένου να απαρνηθεί την ειδωλολατρία και να αφεθεί στη χάρη της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.
Ο Άγιος Διονύσιος κατάφερε να συμπορεύσει την ανθρώπινη με τη θεϊκή δικαιοσύνη. Αξιοποίησε την εξουσία που του έδωσε η πολιτεία προκειμένου να απονείμει το δίκαιο, βασισμένο στο αξιακό σύστημα της Αρχαίας Αθήνας ενώ παράλληλα η κρίση του επηρεαζόταν στο μέγιστο από τις αρχές του Χριστιανικού τρόπου ζωής. Ένας δικαστής με σχεδόν Άγιο δικαικό χάρτη. Ένας Άγιος με πίστη στην ανθρώπινη δικαιοσύνη.
Ερχόμενοι στη σημερινή εποχή, παρατηρούμε πως η έννοια της δικαιοσύνης, της απονομής δηλαδή του δικαίου, είναι κάτι ιερό, σεβαστό και ακλόνητο ενώ για κάποιους θεωρείται ίσως σκληρό, περιοριστικό, ακόμη και ανύπαρκτο. Η δικαιοσύνη ξέρετε, είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Και δεν είναι κάτι εύκολα εφαρμόσιμο ή ψυχικά αναίμακτο, αλλά κάτι πολυδιάστατο. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η υπεράσπιση τους σε κάθε πιθανή καταστρατήγηση τους, η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων και η πίστη στο κράτος δικαίου, απαιτεί κόπο, μόχθο, προσήλωση. Και το σημαντικότερο; Βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με το αξιακό γίγνεσθαι και την ηθική υπόσταση του ατόμου που η πολιτεία του δίνει το δικαίωμα είτε να αποδίδει δικαιοσύνη από τη θέση του δικαστή, είτε να μάχεται γι’αυτή από την πλευρά του δικηγόρου. Διότι όσοι νόμοι κι αν θεσπιστούν, ο καθένας μας στο τέλος της ημέρας είναι υπόλογος στη συνείδηση του και μόνο. Ή τουλάχιστον, αυτό οφείλει.
Με λίγα λόγια, δεν φτάνει να φαίνεσαι δίκαιος, πρέπει και να είσαι. Ή για να το πω πιο σωστά, πρέπει το δίκαιο της πολιτείας της οποίας είσαι μέλος, να συμβαδίζει στο μέγιστο δυνατό με αυτό που η ιδιοσυγκρασία σου θεωρεί ηθικό και δίκαιο. Στην αντίθετη περίπτωση, αποτελείς κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και κατ’επέκταση και για την ίδια τη δικαιοσύνη.
Γιατί ξέχασα να σας πω, η δικαιοσύνη δεν είναι κτήμα του καθενός για να την χρησιμοποιεί όπως και όπου θέλει! Δεν είναι προνόμιο που το αξιοποιείς όταν σε συμφέρει και όπου σου αποφέρει κέρδος. Είναι αξία, είναι μια εκ των τριών λειτουργιών (μαζί με τη νομοθετική και την εκτελεστική) πάνω στην οποία χτίστηκε και θεμελιώθηκε η δημοκρατία, είναι τρόπος ζωής. Είναι βασισμένη στην αρχή της ισότητας, είναι ακλόνητη και σταθερή, είναι ο θεμέλιος λίθος για την ομαλή λειτουργία του κράτους.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε και την απολογία του Σωκράτη στην οποία είπε «Άνδρες, δεν μου φαίνεται ότι είναι δίκαιο να παρακαλεί κανείς τον δικαστή, ούτε παρακαλώντας τον να αθωώνεται, αλλά εξηγώντας και πείθοντας τον. Γιατί δεν βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε αυτή τη θέση ο δικαστής, για να απονέμει τη δικαιοσύνη κάνοντας χάρες, αλλά για να κρίνει. Και έχει ορκιστεί να μην κάνει χάρες σε όποιον του αρέσει, αλλά να δικάζει σύμφωνα με τους νόμους».
Για αυτό, ίσως θα ήταν προτιμότερο πρώτα να υπηρετούμε τη δικαιοσύνη κι έπειτα να την αποδίδουμε ή να μαχόμαστε για αυτήν. Γιατί έτσι αναγνωρίζουμε την ανωτερότητα της. Κάτι αντίστοιχο πραγματώνεται και από τους διακόνους της χριστιανικής πίστης. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Άγιος Διονύσιος. Μόνο που αυτός υπηρέτησε και τις δυο αξίες ταυτόχρονα. Με ζήλο και θέληση. Με κόπο και κόστος. Κόστος την ίδια του τη ζωή, το τέλος της οποίας ήρθε με τον αποκεφαλισμό του και του έδωσε το εισιτήριο για τη θέωση, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση. Δύσκολο που ναι αυτό…
Ας έχουμε την ευλογία του, και την ψυχική διαύγεια ώστε να καταφέρουμε όπως κι εκείνος, να συνδέσουμε τον Θεϊκό με τον κοσμικό νόμο.»
Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4839/2021 (ΦΕΚ 181/Α/2.10.2021), με το άρθρο 53 του οποίου παρατείνονται έως την 31.12.2021 οι κάτωθι δικονομικές ρυθμίσεις στις πολιτικές δίκες:
1) Χρονικός καταμερισμός υποθέσεων στο πινάκιο.
2) Δυνατότητα υποβολής κοινού αιτήματος αναβολής χωρίς παρουσία των πληρεξουσίων στο ακροατήριο, εφόσον υποβληθεί το κοινό αίτημα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την προτεραία (έως την 12.00) στη γραμματεία.
3) Δυνατότητα συζήτησης της υπόθεσης στην αρχή του πινακίου ή εκθέματος εφόσον υποβληθεί δήλωση περί μη εξέτασης μάρτυρα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την προτεραία (έως την 12.00) προς στη γραμματεία του δικαστηρίου.
4) Λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρων.
Το Νόμο θα βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
Δημοσιεύθηκε η με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 60400 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:00.» (ΦΕΚ 4577/Β/3.10.2021).
Την ΚΥΑ θα βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
3. Οικονομική λειτουργία Συλλόγου – είσπραξη ετήσιων εισφορών μελών, οφειλών μελών και εξόδων φωτοτυπικών μηχανημάτων.
(εισηγήτρια, Μαρία Ζαραλή, Ταμίας)
4. Σύγκληση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου, την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
(2) Διοικητικός απολογισμός 2020-έγκριση πεπραγμένων της Διοίκησης για το έτος 2020.
(3) Έγκριση ετήσιας εισφοράς μελών για το έτος 2021.
(4) Ενημέρωση – συζήτηση για τρέχοντα ζητήματα.
5. Αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών μέχρι και την 31-10-2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το Ν. 4738/2020, σύμφωνα με την από 31-08-2021 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και την από 30-09-2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
6. Παράδοση – παραλαβή πρακτικών από πρώην Γενική Γραμματέα, Αναστασία Δαρδανελιώτη.
7. Πόρισμα επιτροπής για την λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των Υποθ/κείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών κατά το νέο δικαστικό έτος.
(εισηγήτριες, Ελένη Τσώνη, Αντιπρόεδρος, και Συμέλα Λαζαρίδου, Γενική Γραμματέας, ως μέλη της επιτροπής).
8. Λειτουργία του Υποκαταστήματος Γιαννιτσών στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας.
Δημοσιεύθηκε υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 619781(11111)/ 01.10.2021 (ΑΔΑ: ΨΣ4Η7ΛΛ-Ι0Μ) ανακοίνωση-πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πραγματοποίηση άσκησης στις υπηρεσίες της.
Την ανακοίνωση-πρόσκληση θα βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών κατέθεσε Δήλωση Παράστασης προς Υποστήριξη της Κατηγορίας κατά την ανακριτική διαδικασία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών