Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν λίγο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των δικαστηρίων στην ΠΕ Πέλλας.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχεις ως εξής:
"Η λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες Αυξημένου Κινδύνου (επίπεδο Β)
Προσδιορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών οι όροι λειτουργίας των δικαστηρίων στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β).
Ειδικότερα, για τη λειτουργία όλων των δικαστηρίων προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρουκαι η παρουσία μέχρι δεκαπέντε (15) ατόμων στη δικαστική αίθουσα. Κατ' εξαίρεση ο αριθμός μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 30.6.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.
Η διενέργεια των διασκέψεων, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της Χώρας, εφόσον είναι εφικτό, πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.
Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ' ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Κατ’ εξαίρεση, τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση δύνανται να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής.
Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται αναλογικά τα μέτρα που ισχύουν για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, εφόσον τούτο είναι εφικτό.
Για τη λειτουργία των Έμμισθων και Άμισθων Υποθηκοφυλακείων καθώς και για τα Κτηματολογικά Γραφεία, επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου τους. Επιπλέον, αναστέλλονται:
α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων καιβ) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Για τις ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Λάρισας και Ροδόπης συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα ήδη ισχύοντα μέτρα, μέχρι και την 6η Νοεμβρίου 2020. Ειδικά, για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών, αναμένονται, πέραν των ισχυόντων περιορισμών, επιπλέον μέτρα, τα οποία θα καθοριστούν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.".
Μόλις δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ θα σας ενημερώσουμε σχετικά.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, 31.10.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού, και με τη συμμετοχή των Προέδρων Ε. Κουτσοχήνα, Γ. Σταματογιάννη, Ν. Μπασδέκη, Α. Ζούπα, Α. Μακρυγιάννη, Δ. Ορφανού, Δ. Δημητρουλόπουλου, Γ. Μπέσκου, Π. Καρίπογλου και Γ. Μπαλιάκα, με βασικό θέμα τη λειτουργία των Δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:
Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη τη λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες προς τούτο Διοικήσεις των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών.
Εν όψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η Συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κλπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.
Παράλληλα, δεδομένου ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των Δικαστηρίων, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει επηρεάσει καθοριστικά και δυσμενώς τους δικηγόρους, η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την εκ νέου ένταξη του δικηγορικού λειτουργήματος στους πληττόμενους ΚΑΔ και ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία να ληφθεί άμεσα μέριμνα για μέτρα στήριξης των συναδέλφων, όπως την ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη εξαγγέλθηκε, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου, τη μείωση ενοικίου κλπ.
Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους συναδέλφους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (χρήση μάσκας – αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κλπ.), διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τη δημόσια υγεία και την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων.
1-11-2020
ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Ν. 4684/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 31-12-2020
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 4783/29.10.2020) η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για νέα παράταση της διαδικασίας του άρθρου 17 ν. 4684/2020 για τις συναινετικές προσημειώσεις.
Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι η ισχύς της υπ’ αρ. 2199/30.6.2020 (Β΄ 2659) απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως αυτή παρατάθηκε με την υπ’ αρ. 43252/10.9.2020 (Β’ 3871) όμοια απόφαση σχετικά με ζητήματα που αφορούν συναινετική εγγραφή, ανάκληση, εξάλειψη και μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, παρατείνεται από τη λήξη της, ήτοι από 31 Οκτωβρίου 2020, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
30-10-2020
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Ο Ν. 4738/2020 - ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :
1. Ο νόμος 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) παρέσχε λυσιτελή προστασία στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες και προστάτευε επαρκώς την πρώτη κατοικία τους. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της ισχύος του παρουσιάστηκαν καταχρηστικές συμπεριφορές ορισμένων διαδίκων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις διαχρονικές παθογένειες του δικαστικού μας συστήματος είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή για την βελτίωση του νόμου αυτού και όχι για την πλήρη αποφλοίωση του δικαιώματος προστασίας, όπως επιχειρείται με το κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου.
Με το κατατεθέν σχέδιο νόμου, αντί της επιτάχυνσης εκδίκασης των υποθέσεων προκαλείται αφενός μετάθεση στον οφειλέτη της ευθύνης διόρθωσης παθογενειών του δικαστικού συστήματος εξαιτίας των οποίων υφίστανται καθυστερήσεις στην εκδίκαση των αιτήσεων και στην έκδοση δικαστικών επ’ αυτών αποφάσεων και αφετέρου κατάργηση του δικαιώματος του πολίτη για παροχή δικαστικής προστασίας στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ασφάλειας δικαίου και της δίκαιης δίκης. Ορισμένες εκ των διατάξεων του σχεδίου νόμου ελέγχονται ως προς τη συνταγματικότητά τους.
Η Συντονιστική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του κατατεθέντος σχεδίου νόμου προτείνει τις εξής βελτιώσεις:
Οι κλήσεις επαναπροσδιορισμού της συζήτησης των αιτήσεων να γίνουν οίκοθεν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οίκοθεν κοινοποίηση αυτών, όπως προβλέφθηκε με τις παραγράφους 3 και 4 της υποπαραγράφου Α4 του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 αλλά και πρόσφατα για τις ματαιωθείσες λόγω Covid-19 υποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση να μην θεωρούνται ως μηδέποτε ασκηθείσες οι αιτήσεις για τις οποίες δεν ασκήθηκε εμπροθέσμως αίτηση επαναπροσδιορισμού, αλλά να προβλεφθεί ότι όποια κλήση υποβληθεί μέχρι 30-6-2021 είναι εμπρόθεσμη και σε κάθε περίπτωση να είναι δυνατή η υποβολή αίτησης εκτός των οριζόμενων ημεροχρονολογιών αν αποδειχθεί ότι η μη τήρηση της προθεσμίας οφείλεται σε ανώτερη βία ή σε υπαιτιότητα των αντιδίκων – αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις περί συγκέντρωσης στοιχείων, των οποίων η εξασφάλιση εξαρτάται από τους πιστωτές – , με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.
Η συμπλήρωση στοιχείων στην αίτηση επαναπροσδιορισμού που δεν είναι στη διάθεση του οφειλέτη και των οποίων η εξασφάλιση εξαρτάται από τρίτους (αντιδίκους, εφορία, υποθηκοφυλάκεια κλπ) θα πρέπει να είναι δυνητική και να γίνεται εφόσον καταστεί δυνατή η εύρεσή τους. Υποχρεωτικά πρέπει να είναι μόνο όσα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τον οφειλέτη και είναι προσδιοριστικά της ταυτότητάς του και της αίτησης ρύθμισης των οφειλών του. Μνεία ότι η παράλειψη οιουδήποτε στοιχείου δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού δικασίμου, που θα μπορεί να συμπληρωθεί ως προς δευτερεύοντα στοιχεία και εκ των υστέρων.
Ως προς τα στοιχεία των πιστωτών πρέπει να προβλεφθεί υποχρέωση δήλωσής τους από τους ίδιους, ώστε να είναι ευχερής η αυτόματη ανάκτησή τους.
Ιδίως η δήλωση του πρώτου έτους λήψης του δανείου πέραν από προβληματική για τους ανωτέρω ουσιαστικούς λόγους είναι και πρακτικά δυσχερής, αφού εξαρτάται από την εξασφάλιση των συμβάσεων, των οποίων η χορήγηση έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των πιστωτών. Η απαλοιφή της υποχρέωσης δήλωσης του συγκεκριμένου στοιχείου θα αποτελούσε την καλύτερη λύση. Άλλως θα μπορούσε να προβλεφθεί είτε ο κατά προσέγγιση προσδιορισμός του χρόνου, χωρίς συνέπειες για τον οφειλέτη – δε διευκρινίζεται ποια η τύχη της αίτησης σε περίπτωση έλλειψης οιουδήποτε στοιχείου, πιθανή δε τυγχάνει η αδυναμία ολοκλήρωσης και απώλειας της προσθεσμίας υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού - είτε η προσκόμιση των συμβάσεων από τους πιστωτές με τις προτάσεις άλλως η απαλλαγή του οφειλέτη από την υποχρέωση απόδειξης του χρόνου λήψης του πρώτου δανείου αν αποδειχθεί ότι η αδυναμία απόδειξης δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα.
Η οίκοθεν ενημέρωση ως προς τη νέα δικάσιμο θα επέτρεπε την αποφυγή των δυσμενών συνεπειών από οιαδήποτε παράλειψη του οφειλέτη. Περαιτέρω πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η δήλωση ΑΦΜ και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους πιστωτές. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια κοινοποίηση πρέπει να κηρύσσεται απαράδεκτη η συζήτηση της αιτήσεως και όχι να θεωρείται αυτή μηδέποτε ασκηθείσα. Άλλως να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.
Να απαλειφθεί η υποχρέωση του οφειλέτη να προσκομίσει τα έγγραφα του άρθρου 4Η παρ. 2. Η προσκόμιση των ως άνω εγγράφων θα πρέπει να είναι δυνητική και να προβλέπεται προσκόμιση φορολογικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά και μπορούν να ανακτηθούν ευχερώς.
Άρθρο 4Η παρ. 1. Σε περίπτωση μη κατάθεσης προτάσεων από τους διαδίκους η υπόθεση να ματαιώνεται (όπως προβλέπεται σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες) και όχι η αίτηση να λογίζεται ως μηδέποτε ασκηθείσα.
Η προθεσμία της κατάθεσης προτάσεων να διευρυνθεί από 60 σε 100 ημέρες, όπως ισχύει στη νέα τακτική διαδικασία. Η καταχρηστική προθεσμία άσκησης έφεσης να ευθυγραμμιστεί με το γενικό κανόνα της παρ. 2 αρθ. 518 Κ.Πολ.Δ.
Άρθρο 4ΙΒ παρ. 5 – να διαγραφεί από τα άρθρα που δεν εφαρμόζονται στη διαδικασία το άρθ. 751 Κ.Πολ.Δ.
2. Η Συντονιστική Επιτροπή, στα πλαίσια σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην εκκαθάριση και καταβολή των αμοιβών υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας, καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, να λάβουν αποφάσεις ώστε να μην εκδίδουν γραμμάτια προκαταβολής και ενσήμων σε υποθέσεις Μονομελούς, Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπως επίσης και στην ανάκριση με εξαίρεση τις υποθέσεις όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, 18μηνο ή συνοδεία και για το μετά την 31.10.2020 χρονικό διάστημα καθώς επίσης και για αστικές και διοικητικές υποθέσεις.
Καλεί επίσης τους συναδέλφους δικηγόρους, που είναι μέλη των συλλόγων που θα λάβουν τη σχετική απόφαση να ζητούν αναβολή της συζήτησης των σχετικών δικών, λόγω της αντικειμενικής τους αδυναμίας να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών, όπως έχουν εκ του νόμου υποχρέωση, εξαιτίας της μη έκδοσης των γραμματίων αυτών από τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους. Η στήριξη του αγώνα από όλους τους συναδέλφους της Νομικής Βοήθειας αποτελεί sine qua non όρο της επιτυχίας της προσπάθειάς μας, οι οποίοι είναι αυτοί που υπόκεινται τις δραματικές καθυστερήσεις των πληρωμών.
Η προσπάθεια του δικηγορικού σώματος για την επίλυση του άνω προβλήματος θα πρέπει να είναι συλλογική, διαρκής και συντεταγμένη.
3. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κρίνοντας αναγκαία την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα από ατυχείς ρυθμίσεις του, υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες μάλιστα επεξεργάστηκε προηγουμένως και νομοτεχνικά. Κάποιες από αυτές έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο και κάποιες όχι.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το Υπουργείο στα πλαίσια της υπό εξέλιξη νομοθετικής πρωτοβουλίας να υιοθετήσει το σύνολο των σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας και ιδίως εκείνων που αφορούν στα ζητήματα 1) της διευκρίνησης ότι ο έλεγχος τίτλων στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δικηγόρους, 2) των θεσμικών και οικονομικών θεμάτων των εμμίσθων δικηγόρων, 3) των πτυχίων Νομικής ΑΕΙ (δεν μπορούν να γίνονται δεκτά πτυχία νομικών σπουδών διετούς φοίτησης), 4) της εξυπηρέτησης των δικηγόρων στις υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν άμεση ρύθμιση.
Σημειώνουμε ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές από Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων, που επεξεργάζονται μια γενική αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων (ασυμβίβαστα, πειθαρχικά, αμοιβές, κ.λπ.) .
4. Η Συντονιστική Επιτροπή, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Ολομέλειας, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρατείνει τις προθεσμίες κτηματογράφησης και διόρθωσης αρχικών εγγραφών συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη έχουν λήξει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είτε από την μη δήλωση δικαιωμάτων είτε από περιπτώσεις ανακριβούς πρώτης εγγραφής, λαμβανομένων υπόψη αφενός του σημαντικού αριθμού των αδήλωτων δικαιωμάτων και ανακριβών δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο που δεν μπόρεσαν να διεκπεραιωθούν λόγω της πλέον του τριμήνου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και αφετέρου της συνεχιζόμενης και διαρκώς επιδεινούμενης δυσμενούς καθημερινής κατάστασης εξυπηρέτησης δικηγόρων και κοινού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, που δεν επιτρέπει την έγκαιρη και απρόσκοπτη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.
29-10-2020
ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΚΛΠ
Δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 67924/2020 ΚΥΑ «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 4709/Β/23.10.2020), στην οποία περιγράφονται (ειδικά στις σελίδες 51501-51513) τα μέτρα, που θα ισχύουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ, σε όσες περιοχές θα κατατάσσονται με σχετική ΚΥΑ στο τέταρτο επίπεδο (πολύ υψηλό) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σημειωτέον, ότι ήδη η Π.Ε. Θεσσαλονίκης με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα τίθεται άμεσα από Παρασκευή 30/10/2020 ώρα 06:00 π.μ. στο τέταρτο επίπεδο (πολύ υψηλό) και επομένως ισχύουν τα σχετικά μέτρα.
Την παραπάνω ΚΥΑ μπορείτε να βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
Εκδόθηκε η ΚΥΑ με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.67845/22.10.2020 "Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για το χρονικό διάστημα από 23.10.2020 έως και 6.11.2020",που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, τεύχος 4682/Β//22.10.2020.
Το ΦΕΚ μπορείτε να το βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
26-10-2020
ΑΙΤΗΜΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε αίτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για την παράταση των προθεσμιών κτηματογράφησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη έχουν λήξει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει είτε από τη μη δήλωση δικαιωμάτων είτε από περιπτώσεις ανακριβούς πρώτης εγγραφής, λαμβανομένων υπόψη αφενός του σημαντικού αριθμού των αδήλωτων δικαιωμάτων και ανακριβών δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, που δεν μπόρεσαν να διεκπεραιωθούν λόγω της πλέον του τριμήνου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και αφετέρου της συνεχιζόμενης δυσμενούς συγκυρίας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, που δεν επιτρέπει την έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.
Ολόκληρο το κείμενο της υπ’ αριθ. 1078/21.10.2020 επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέχεια και της από 22.7.2020 αποφάσεώς της, θεωρεί αναγκαία την παράταση των προθεσμιών κτηματογράφησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη έχουν λήξει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει είτε από τη μη δήλωση δικαιωμάτων είτε από περιπτώσεις ανακριβούς πρώτης εγγραφής, λαμβανομένων υπόψη αφενός του σημαντικού αριθμού των αδήλωτων δικαιωμάτων και ανακριβών δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, που δεν μπόρεσαν να διεκπεραιωθούν λόγω της πλέον του τριμήνου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και αφετέρου της συνεχιζόμενης δυσμενούς συγκυρίας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, που δεν επιτρέπει την έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.
όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, τέθηκε ως ένας εκ των πρωταρχικών στόχων ο εκσυγχρονισμός της οικονομικής λειτουργίας του Συλλόγου.
Μεταξύ των προβλημάτων, που μας απασχόλησαν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα του Συλλόγου ήταν οι οφειλές, που υπήρχαν από τα μέλη προς τον Σύλλογο κατόπιν παροχής πίστωσης σε αυτά. Σημειωτέον ότι ελάχιστοι Σύλλογοι πλέον παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στα μέλη τους.
Σήμερα, με την συμπλήρωση ενός μόλις έτους από την έναρξη της προσπάθειας αυτής, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση οι εν λόγω οφειλές να έχουν περιοριστεί από το ποσό των 19.332,65€ (31/12/2019), στο ποσό των 8.041,45€ (01/10/2020).
Το σημαντικό αυτό βήμα προς την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Συλλόγου δεν αποτελεί επιτυχία του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να πιστωθεί πρωτίστως σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, που με δική τους οικονομική θυσία εξόφλησαν ή περιόρισαν τις οφειλές τους προς τον Σύλλογο, στη συνέχεια στην υπάλληλο του Συλλόγου, που ανταποκρίθηκε με αίσθημα ευθύνης στις οδηγίες και εντολές του ΔΣ, και κατόρθωσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο, και τέλος στο ίδιο το ΔΣ.
Το ΔΣ θεωρεί, ότι παρά την παραπάνω επίτευξη ενός κρίσιμου στόχου δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, ούτε να πανηγυρίζουμε, αλλά αντίθετα, αντλώντας κουράγιο να συνεχίσουμε τον δύσκολο δρόμο του εκσυγχρονισμού της οικονομικής λειτουργίας του Συλλόγου και της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητάς του, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.
Άλλωστε, η ορθή οικονομική λειτουργία, η αποτροπή διακρίσεων σε βάρος συναδέλφων, που δεν λαμβάνουν πίστωση από τον Σύλλογο ή λαμβάνουν μικρότερη σε σχέση με άλλους, η ισονομία και η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των μελών του Συλλόγου, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες και κορυφαίες εκφάνσεις της εντολής των μελών προς την Διοίκηση του Συλλόγου και εν τέλει αναγκαία προϋπόθεση δημοκρατικής νομιμοποίησης κάθε διοίκησης.
Έτσι, το ΔΣ αναλογιζόμενο όλα τα παραπάνω συνεχίζει με σθένος την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομικής λειτουργίας του Συλλόγου και δεν επαναπαύεται.
Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας αυτής, με τις από 29-07-2020 και 18-09-2020 σχετικές αποφάσεις του ΔΣ, αποφασίστηκαν τα εξής:
Α) Κάθε μέλος του Συλλόγου δικαιούται να λάβει πίστωση από το ταμείο του Συλλόγου συνολικού ποσού τριακοσίων (300,00€) ευρώ, μέχρι την 5η ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα (δηλαδή εάν η πίστωση χορηγηθεί είτε την 05-09-2020 είτε την 29-09-2020, θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την 05-10-2020). Σε περίπτωση που εντός της παραπάνω προθεσμίας, δεν εξοφληθεί το σύνολο της πίστωσης, το μέλος δεν θα έχει το δικαίωμα να εκδίδει γραμμάτια. Σε περίπτωση που χορηγηθεί πίστωση πέραν του συνολικού ποσού των τριακοσίων (300,00€) ευρώ, η υπάλληλος που χορήγησε την πίστωση θα είναι υπόλογη για το επιπλέον ποσό, το οποίο και θα καταλογίζεται στον μισθό της.
Β) Για τις ήδη υφιστάμενες οφειλές, που προέρχονται από γραμμάτια, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης αυτών με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με τους κάτωθι τρόπους:
- ρύθμιση εξόφλησης σε έξι (6) άτοκες δόσεις με την χρέωση πιστωτικής κάρτας.
- ρύθμιση εξόφλησης με τον Σύλλογο, με τμηματικές καταβολές, με ελάχιστη δόση το ποσό των πενήντα (50,00€) ευρώ ανά μήνα. Σε ειδικές περιστάσεις το μέλος δικαιούται να υποβάλει αίτηση προς το ΔΣ, ώστε να του χορηγηθεί ρύθμιση εξόφλησης με χαμηλότερη μηνιαία δόση ή άλλους όρους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ρύθμιση οφειλών και για αιτήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στην Ταμία του Συλλόγου, Μαρία Ζαραλή (τηλ. 2382400622 & 6977203546).
Γ) Η παραπάνω απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020 και θα καταλαμβάνει τόσο τις παλαιές οφειλές, πριν από τον χρόνο έναρξης της ισχύος της, όσο και τις επόμενες.
Κατόπιν όλων αυτών καλούνται τα μέλη μέχρι την 01-11-2020, είτε να εξοφλήσουν την οφειλή τους, είτε να προβούν σε ρύθμιση αυτής με τους παραπάνω τρόπους.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τώρα αμέριστη στήριξη των προσπαθειών μας για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Συλλόγου και θεωρούμε δεδομένο ότι και σε αυτό το εγχείρημα θα είστε αρωγοί και συμπαραστάτες μας, ώστε με κοινή προσπάθεια όλων μας να επιλυθεί ένα φλέγον ζήτημα της λειτουργίας του Συλλόγου.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΤΑΜΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΖΑΡΑΛΗ
9-10-2020
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης του Συλλόγου μας το Διοικητικό Συμβούλιο αναπτύσσει ένα δίκτυο συνεργασιών μέσω κοινών δράσεων και παροχής συνδρομής προς διάφορους συλλόγους της πόλης μας, οι οποίοι αναπτύσσουν πλούσιο έργο στον τομέα τους.
Μεταξύ των συλλόγων αυτών είναι και ο «Σύλλογος Παραπληγικών - Κινητικά Αναπήρων και Ατόμων με Αναπηρία Ν. Πέλλας», ο οποίος έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο, που ξεπερνά τα όρια της πόλης μας και απλώνεται σε όλη την χώρα (βλ. επισυναπτόμενο δελτίο τύπου).
Ο παραπάνω σύλλογος, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη, ώστε να μπορούν και τα άτομα με κινητική αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους χώρους, καθώς στη δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου μας η πρόσβαση για κινητικά ανάπηρους είναι δυστυχώς αδύνατη.
Στα πλαίσια δημιουργίας της παραπάνω δανειστικής βιβλιοθήκης ο εν λόγω σύλλογος μας απεύθυνε την ευγενική παράκληση να συνεισφέρουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε στον εμπλουτισμό της.
Ο Σύλλογος προφανώς και δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την συνδρομή του σε μία τόσο ιδιαίτερη παράκληση. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση βιβλίων (μεταχειρισμένων ή καινούργιων) από τα μέλη μας και να προσφερθούν προς την δανειστική βιβλιοθήκη του «Συλλόγου Παραπληγικών - Κινητικά Αναπήρων και Ατόμων με Αναπηρία Ν. Πέλλας».
Κατόπιν όλων αυτών καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να προσφέρουν βιβλία (μεταχειρισμένα ή καινούργια) να τα φέρουν στην Γραμματεία του Συλλόγου μέχρι και την Παρασκευή, 16-10-2020.