3. Ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ – ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Γ.». για την θητεία 01-07-2022 έως 31-06-2025.
4. Κλείσιμο των γραφείων των μελών του Συλλόγου κατά την περίοδο από 11-07-2022 έως 26-08-2022.
5. Έγκριση δαπάνης για μετάβαση Προέδρου στην συνεδρίαση της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΛΕΔΕ, την 03-06-2022, στην Αθήνα.
(εισηγήτρια: Δέσποινα Καστερίδου, Ταμίας)
6. Τρέχοντα θέματα – αιτήσεις - αλληλογραφία
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ
28-6-2022
Δικαστική δικαίωση του δικηγορικού σώματος και των ενώσεων καταναλωτών από τον Άρειο Πάγο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Η Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου με τις Πράξεις 3/2022 και 4/2022 δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και των ενώσεων καταναλωτών και απέρριψε την η αίτηση της ΔΕΗ για την εισαγωγή των εκκρεμών συλλογικών αγωγών των Ενώσεων Καταναλωτών και λοιπών φορέων που σχετίζονται με την νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20Α ΚΠολΔ για την πιλοτική δίκη.
Κατά τις κρίσιμες σκέψεις των Πράξεων του Αρείου Πάγου:
• Η συλλογική αγωγή, αποτελεί θεσμό συλλογικής προστασίας των καταναλωτών προς διαφύλαξη των συμφερόντων τους σε συλλογικό επίπεδο, έχει ως αντικείμενο την αυθεντική βεβαίωση αντικαταναλωτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του προμηθευτή ή του παρόχου υπηρεσίας και την απαγόρευσή της ή τη διάπλαση καταστάσεως με την επιβολή αντίρροπων ρυθμιστικών μέτρων χάριν της προστασίας των καταναλωτών. Από την απόφαση που εκδίδεται επ’ αυτής και δέχεται τη συλλογική αγωγή παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων, με συνέπεια με την έκδοσή της να εξαλείφεται ο κίνδυνος δημιουργίας σωρείας δικών σχετικά με το επιλυθέν μέσω αυτής ζήτημα, η δε εκδίκαση των εκκρεμουσών για το ίδιο ζήτημα ατομικών δικών καθίσταται περιττή.
Μάλιστα η συλλογική αγωγή επιλύει επί της ουσίας το σχετικό ζήτημα οριστικά, χωρίς την ανάγκη αναπομπής της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο για την κατ’ ουσία έρευνα της διαφοράς.
• Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη νομιμότητα της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής της αντιπαροχής από άποψη δικαίου προστασίας καταναλωτή έχουν ήδη νομολογιακά κριθεί τόσο σε επίπεδο εσωτερικού, όσο και σε επίπεδο ενωσιακού δικαίου σε συλλογικές αγωγές καταναλωτών.
• Οι επί μέρους ειδικές συνθήκες ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οικιακού πελάτη ή μη οικιακού πελάτη με ισχύ παροχής έως 25 KVA και η μεθοδολογία εφαρμογής αυτής, ως και η ικανοποίηση ή μη της αρχής της διαφάνειας με βάση τις παρεχόμενες στους καταναλωτές από την αιτούσα πληροφορίες, άπτονται της ουσίας της ένδικης διαφοράς.
• Οι επί μέρους συνθήκες και περιστάσεις υπό τις οποίες η ΔΕΗ προέβη σε τροποποίηση του σχετικού όρου των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών και ιδίως η τήρηση ή μη εκ μέρους αυτής των αρχών τιμολόγησης, άπτονται της ουσίας της διαφοράς που θα προκύψει από τις αποδείξεις.
Οι καταναλωτικές ενώσεις εκπροσωπήθηκαν με την Πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ, κ. Γιώργο Λεχουρίτη και με τους νομικούς τους συμβούλους, Δημήτρη Σπυράκο, Ιάκωβο Βενιέρη, Βίκτωρα Τσιαφούτη (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μάριο Μαρινάκο Αλέξη Αλεξόπουλο και Γιώργο Καλτσά (ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ).
Ενώπιον της Επιτροπής παρενέβη, κατ´ άρθρον 90 παρ.ζ, Κώδικα Δικηγόρων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Ολομέλειας(πρόεδρος του ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός και οι νομικοί παραστάτες Γιώργος Μεντής και Δημήτρης Βασιλείου.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ (και της Ολομέλειας) δήλωσε ότι το δικηγορικό σώμα στέκεται και σε αυτόν τον αγώνα αρωγός στο πλευρό της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών σε όλα τα μείζονος σημασίας προβλήματά τους. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε δεκτά τα αιτήματα των καταναλωτών και ήρθη στο ύψος της ευθύνης που αντιστοιχεί στο ρόλο και της αποστολής της, ερμηνεύοντας ορθά τους εφαρμοστέους κανόνες δικαίου Επισυνάπτονται οι Πράξεις 3/2022 και 4/2022.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε έκτακτα στις 27-6-2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η Συντονιστική Επιτροπή, στα πλαίσια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.7.2022.
Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.
2. Η Συντονιστική Επιτροπή μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που επήλθαν στο άρθρο 349 ΚΠΔ, το οποίο ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την αναστολή της από 13-6-2022 απόφασής της.
3. Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας θα συναντηθεί την Τετάρτη 29-6-2022 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, προκειμένου να θέσει σε αυτόν ζέοντα ζητήματα του κλάδου όπως, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η κατάργηση άλλως η μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, η επέκταση απαλλαγής των δικηγόρων από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το ζήτημα των μεγαρόσημων, η άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας που καθυστερούν υπέρμετρα μέχρι σήμερα.
28-6-2022
Κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών στο ΓΕΜΗ με τον ν. 4919/2022
Με το άρθρο 59 ν. 4919/2022 καταργήθηκε ρητώς η υπ' αριθμ. 90043/10.8.2021 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και μη εμπορική δραστηριότητα Εγγραφή και υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. βάσει Κ.Α.Δ.», που προέβλεπε την υποχρεωτική εγγραφή των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών στο ΓΕΜΗ μετά τις 30.6.2022.
Ο ίδιος νόμος προβλέπει τη συγκρότηση Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.), στο οποίο εγγράφονται προαιρετικά τα μέλη επιστημονικών φορέων που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις (άρθρο 56 ν. 4919/2022). Το ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ. τηρείται σε πληροφοριακό σύστημα, που θα αναπτύξουν από κοινού οι επιστημονικοί φορείς.
Κατά συνέπεια, οι δικηγόροι, όπως και όλα τα μέλη των επιστημονικών φορέων, δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., αλλά, εφόσον το επιθυμούν, θα εγγράφονται αποκλειστικά και μόνο στο ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ., χωρίς οικονομική επιβάρυνση για αυτούς, κατόπιν αίτησης, η οποία μπορεί να υποβάλλεται και με ηλεκτρονικά μέσα. Μετά τη λειτουργία του ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ, η εγγραφή σε αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου τα ως άνω μέλη να λάβουν κάθε είδους ενωσιακή οικονομική ενίσχυση ή επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων πηγών.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
27-6-2022
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Ο Ν. 4947/2022-ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΚ & ΚΠΔ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (124/Α/23-06-2022) ο Ν. 4947/2022 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις.», με τον οποίο μεταξύ άλλων επέρχονται νέες αλλαγές σε ΠΚ και ΚΠΔ (π.χ. αρ. 349 ΚΠΔ αναβολές, Λιπομαρτυρία, Εκδικητική πορνογραφία, κλπ).
Το νόμο θα βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
21-6-2022
Νομοτεχνικές τροποποιήσεις στην προωθούμενη τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στη διάταξη, που αφορά την τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ, οι οποίες υπερψηφίστηκαν, σύμφωνα με τις οποίες:
α) «Ο σοβαρός λόγος υγείας (που προβάλλεται προς τον σκοπό αναβολής της δίκης) αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου».
β) «Το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο αναβάλλει στη συντομότερη δικάσιμο, η οποία δεν δύναται να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες».
γ) «Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής.
Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία φορά.
Κατ’ εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερη, στην περίπτωση που το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής».
Οι βελτιώσεις αυτές, παρότι δεν επιλύουν το σύνολο των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί για την απονομή της Δικαιοσύνης, αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της αρχικά κατατεθείσης ρύθμισης και προλαμβάνουν σημαντικές ανεπιεικείς καταστάσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικηγόρους.
14-6-2022
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας για την επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (13/6), μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προωθούμενη αιφνιδίως από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, κατά παράβαση των κανόνων καλής νομοθέτησης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της Δικαιοσύνης, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 349 ΚΠΔ, περιορίζοντας το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης για λόγους που αφορούν στο πρόσωπο πληρεξουσίου δικηγόρου.
Πρόκειται για μία ακόμα νέα τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διατάξεις του Κώδικα πρέπει να είναι διαχρονικής ισχύος για ασφάλεια δικαίου.
2. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους.
3. Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει.
Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς.
4. Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από τον δικηγόρο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος.
5. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις του σώματος και συγκεκριμένα προτείνει κήρυξη αποχής των δικηγόρων σε περίπτωση δεύτερης αναβολής για κώλυμα στο πρόσωπό τους ως πληρεξουσίων είτε υπεράσπισης είτε προς υποστήριξη της κατηγορίας, όπως επίσης και στην περίπτωση που αιτούνται αναβολής για λόγους υγείας, που αποδεικνύονται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο.
3-6-2022
Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής για τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών ΣυλλόγωνΕλλάδος, που συνεδρίασε στις 29.5.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τα φαινόμενα βίας σε χώρους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1.Το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιστημονικής αναζήτησης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, γεγονός που θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους,προκειμένου να μην ακυρώνεται ή παρακωλύεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος προορισμός του.
2. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων και η προστασία των πανεπιστημιακών υποδομών αποτελεί υποχρέωση όλων.
3. Η παραβίαση της νομιμότητας και η παρακώλυση άσκησης νόμιμων δικαιωμάτων εντός του χώρου των Πανεπιστημίων δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους και να μένει ατιμώρητη από την Πολιτεία.
4. Οι αστυνομικέςεπεμβάσεις, που ασκούνται προς διασφάλιση εννόμων αγαθών, θα πρέπει να είναι οι προσήκουσες και ανάλογες. Τυχόν υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου, τις καθιστά παράνομες, με όλες τις εντεύθεν απορρέουσες έννομες συνέπειες.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να επιλαμβάνονται των σχετικών γεγονότων και να ελέγχουν αν υφίσταται κάθε φορά παραβίαση ή μη της νομιμότητας.Και αναλόγως να πράττουν.
Για τους δικηγόρους, υπερασπιστές των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, η προάσπισητων ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτωνκαι ελευθεριών των πολιτών, αποτελεί ουσιώδες πρόταγμα.
2-6-2022
Κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους χώρους των δικαστηρίων - νέα ΚΥΑ
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι με την νέα ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2676/2022, καταργείται από 1.6.2022 η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Η νέα ρύθμιση αφορά, ελλείψει ρητής εξαίρεσης, και τα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία και τα πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
2-6-2022
Αναστολή της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου μέχρι την 1.11.2022 - Νέο εκπαιδευτικό βίντεο
Σε συνέχεια της συνάντησης της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σχετικά με την ανάγκη αναστολής της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3t4UXme) εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 185/16/26.5.2022 απόφαση του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου κατά την οποία η υποχρέωση για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” για την εγγραφή πράξεων που, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12 και 14 του ν. 2664/1998, περιέχονται σε έγγραφα, τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αναστέλλεται έως και την 30η Οκτωβρίου 2022.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2660/30.5.2022, που βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία).