Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Α. ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αύξηση, από 1.1.2023, των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού.
Η Κυβέρνηση δεν στηρίζει τους δικηγόρους, όπως φάνηκε τόσο με τη στάση που κράτησε απέναντί τους μέσα στην πανδημία όσο και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ κλπ). Τουναντίον, τους επιβαρύνει με περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.
Σημειώνεται δε, ότι η αύξηση αυτή, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα απορροφηθεί στο μέλλον, όταν οι οικονομικές συνθήκες διαφοροποιηθούν, δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση των συντάξεων και δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες εις βάρος ιδίως των αμίσθων δικηγόρων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών με ίδιες δαπάνες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
1. Να αποστείλει επιστολή, σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία να εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη αύξηση από 1-1-2023 των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ.
2. Να δημοσιοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το θέμα της αύξησης των εισφορών και τις αρνητικές συνέπειές του στους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες.
3. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της αυτή, να προβεί άμεσα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος και να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Β. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί, καταρχάς, θετική την παράταση μέχρι 31.12.2023 της προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές της Χώρας που έχουν κτηματογραφηθεί και την πρόθεση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για οριστική επίλυση του ζητήματος με τον καθορισμό της άνω προθεσμίας, ως 20ετούς, αρχομένης από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων.
Γ. 187 παρ. 6 Π.Κ.
Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί βελτιωτική, σε σχέση με την υφιστάμενη, την προωθούμενη διάταξη για τροποποίηση του άρθρου 187 παρ. 6 σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο δύναται να κρίνει με ειδική αιτιολογία για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα που επισύρουν πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά στην Ολομέλεια, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως στο αμέσως προσεχώς διάστημα.
5-10-2022
Πρακτική άσκηση δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», το οποίο υλοποιείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους, θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για 6μηνη Πρακτική Άσκηση από τους αποφοίτους νομικών σχολών σε δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες.
Η υποβολή αιτήσεων για την 6μηνη άσκηση θα αφορά αποκλειστικά τους ασκούμενους που εντάχθηκαν στον Β΄ Κύκλο υλοποίησης, οι οποίοι ολοκληρώνουν την 12μηνη Πρακτική Άσκηση στα δικαστήρια/εισαγγελίες της χώρας και συνεχίζουν με την 6μηνη Πρακτική τους Άσκηση σε δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες.
Για τον λόγο αυτό, καλούνται τα δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες της χώρας, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, ως Φορείς θέσεων Πρακτικής Ασκησης, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσω του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος: https://dpa.moj.gov.gr.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη δημιουργία θέσεων Πρακτικής Άσκησης από δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες ορίζεται η Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 23:59.
Στη συνέχεια, το πληροφοριακό σύστημα των αιτήσεων δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για όσο χρονικό διάστημα υποβάλλονται αιτήσεις από τους ασκούμενους του Β’ κύκλου προκειμένου να τοποθετηθούν στα δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες.
ΥΓ: Όσες-όσοι συνάδελφοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση (για την απασχόληση ασκούμενου δικηγόρου στο δικηγορικό τους γραφείο), δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση (καθώς εξακολουθεί να ισχύει η ήδη υποβληθείσα).
5-10-2022
Κοινό αίτημα των επιστημονικών φορέων της χώρας προς τον Υπουργό Εργασίας για αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών
Με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούν την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων αυτοαπασχολουμένων τουλάχιστον για το επόμενο έτος (2023).
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, κατά την εισαγωγή της ρύθμισης του άρθρου 39 παρ. 6 ν. 4387/16, που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ. από 1.1.2023, δεν είχε ληφθεί υπόψη η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική οικονομία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν που καθιστούν την εφαρμογή της καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και δη για τους νεότερους από αυτούς.
Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό 10-12% η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Χώρα αλλά και η Ευρώπη γενικότερα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίων αλλά και στη κρίση στη διετή μέχρι σήμερα πανδημία του Covid-19 καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω ρύθμισης τουλάχιστον για το 2023.
Εξάλλου, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Την Κοινή Επιστολή υπογράφουν η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
4-10-2022
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ
Τη μνήμη του Προστάτη των νομικών, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, τίμησε την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και μνημόσυνο υπέρ της μνήμης των εκλιπόντων διατελεσάντων δικηγόρων Γιαννιτσών, υπαλλήλων Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων δικαστικών υπηρεσιών Γιαννιτσών, συμβολαιογράφων και νομικών Γιαννιτσών.
Κατά τις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Ν. Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, Ζαχαρίας Σπαθόπουλος, ο Προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου Γιαννιτσών, Ειρηνοδίκης Ηλίας Παπαδόπουλος, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και συμβολαιογράφοι.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας επιλέχθηκε φέτος να εκφωνήσει τιμητικά ενόψει της επικείμενης συνταξιοδότησής του και προς αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, Γεώργιος Ναθαναήλ, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Αφού ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο του ΔΣΓ για την τιμή που μου έκανε να εκφωνήσω τη σημερινή ομιλία, θα ήθελα να μεταφερθούμε με τη μηχανή του χρόνου της ιστορίας, 1971 χρόνια πριν, στο έτος 51 μ.Χ., όταν ο πρώην διώκτης του χριστιανισμού Ιουδαίος Σαούλ, ως Απόστολος των εθνών πλέον Παύλος, ξεκινώντας από τη Σαμοθράκη την περιοδεία του στην Ελλάδα και αφού επισκέφθηκε τις πόλεις Καβάλα, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, έφθασε στο Φάληρο της Αττικής, που τότε ήταν το επίνειο-λιμάνι της πόλης των Αθηνών, που εκείνη την περίοδο τελούσε υπό τον έλεγχο της Ρώμης, της οποίας αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος.
Ο Παύλος, ο οποίος κατείχε πέραν της Ιουδαϊκής και την Ελληνική γλώσσα, άρχισε την περιήγηση της πόλης συνομιλώντας με τους Αθηναίους για φιλοσοφικά, υπαρξιακά κυρίως θέματα θαυμάζοντας συγχρόνως τα μνημεία και τους ναούς. Βέβαια τότε οι Αθηναίοι ήταν ειδωλολάτρες, ενώ η πόλη είχε αρχίσει να χάνει την παλιά της αίγλη και να παρακμάζει κοινωνικά και ηθικά.
Φθάνοντας κάτω από την Ακρόπολη που συνεδρίαζε ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ που ήταν εννεαμελές δικαστήριο, ο Παύλος απευθυνόμενος προς τους Αθηναίους είπε:
Σας παραθέτω δύο αυθεντικά αποσπάσματα της ομιλίας του, όπως διασώθηκε από τις πράξεις των Αποστόλων:
«ΑΝΔΡΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ, ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΩΣ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΥΜΑΣ ΘΕΩΡΩ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΓΑΡ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΩΝ ΤΑ ΣΕΒΑΣΜΑΤΑ ΥΜΩΝ ΕΥΡΟΝ ΚΑΙ ΒΩΜΟΝ ΕΝ Ω ΕΠΕΓΕΓΡΑΠΤΟ, ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ. ΟΝ ΟΥΝ ΑΓΝΟΟΥΝΤΕΣ ΕΥΣΕΒΕΙΤΕ, ΤΟΥΤΟΝ ΕΓΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΥΜΙΝ. Ο ΘΕΟΣ Ο ΠΟΙΗΣΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΝ ΑΥΤΩ, ΟΥΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΑΡΧΩΝ ΟΥΚ ΕΝ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΙΣ ΝΑΟΙΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙ, ΟΥΔΕ ΥΠΟ ΧΕΙΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ …».
Και αφού περιγράφει τη σχέση Θεού και ανθρώπων, όπως θα πρέπει να είναι, καταλήγει:
«Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΝΥΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΠΑΣΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΕΤΑΝΟΕΙΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΣΤΗΣΕΝ ΗΜΕΡΑΝ ΕΝ Η ΜΕΛΛΕΙ ΚΡΙΝΕΙΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΝ ΕΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝ ΑΝΔΡΙ Ω ΩΡΙΣΕ, ΠΙΣΤΙΝ ΠΑΡΑΣΧΩΝ ΠΑΣΙΝ ΑΝΑΣΤΗΣΑΣ ΑΥΤΟΝ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ.»
Δεν θα αναφερθώ στις απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το ποιός ήταν ο λόγος της εμφάνισης του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο. Γεγονός είναι, ότι μίλησε και τα λόγια του, παρά τις αντιδράσεις, κυρίως για την αναφορά του στην Ανάσταση των νεκρών, τα ασπάστηκαν αρκετοί από το ακροατήριο, μεταξύ των οποίων ο Διόνυσος ο Αρεοπαγίτης, που πήρε το όνομα Διονύσιος, η Δάμαρις, και άλλοι που αποτέλεσαν τον πυρήνα των πρώτων χριστιανών στην Αθήνα.
Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 9 μ.Χ., ανήκε σε πλούσια οικογένεια εθνικών και ακολούθησε τις φιλοσοφικές τάσεις της εποχής του. Σε ηλικία 24 περίπου ετών, λέγεται, ότι βρέθηκε στην πόλη Ηλιούπολη της Αιγύπτου, κοντά στο Κάιρο, όταν έγινε ο σεισμός και τα άλλα θαυμαστά γεγονότα, που συνόδεψαν τη σταύρωση του Ιησού. Τότε φέρεται ότι είπε: «Ή Θεός πάσχει ή το παν απόλλυται». Σημείωσε δε και το χρόνο που έλαβαν χώρα τα φαινόμενα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με την μετέπειτα ομιλία του Αποστόλου Παύλου, της οποίας ήταν ακροατής, τον έπεισαν για την Χριστιανική πίστη, την οποία τελικά ασπάσθηκε. Ο Διονύσιος, χρημάτισε επίσκοπος των Αθηνών, ενώ έκανε περιοδείες για να διδάξει τη Χριστιανική πίστη και σε άλλα μέρη της Δύσης, όπως η Γαλατία. Μαρτύρησε, κατά την επικρατέστερη ιστορική πηγή, με αποκεφαλισμό επί αυτοκράτορα Δομετιανού, περί το 96 μ.Χ. σε ηλικία 87 ετών και ανακηρύχθηκε Άγιος.
Λείψανά του φυλάσσονται στις Ιερές Μονές Δοχειαρίου, Σίμωνος Πέτρας, Διονυσίου, Παντοκράτορος και Γρηγορίου του Αγίου ΄Ορους, καθώς επίσης και στο Μοναστήρι του Οσίου Διονυσίου Λιτοχώρου. Πολιούχος των Αθηνών ανακηρύχθηκε το 1936, ενώ η αργία των δικαστικών υπηρεσιών, επειδή θεωρείται προστάτης των δικαστών, θεσπίσθηκε με το άρθρο 25 Ν. 1941/1991. Τέλος, σας υπενθυμίζω, ότι η χειροτονία του μακαριστού μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ήδη ανακηρυχθέντος από τις 26-6-2020, Αγίου Καλλινίκου, έγινε στις 25-6-1967 στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, στην Αθήνα.
Η Χάρις του Θεού & του τιμώμενου Αγίου μαζί μας.».
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση και η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία με τον τίτλο «ΑΚΟΥ ΜΕ!», που φιλοξενείται στον Τουρμπέ (θολωτό οθωμανικό κτήριο).
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πολλοί συνάδελφοι συμμετείχαν στην ετήσια εθελοντική αιμοδοσία, που διοργάνωσαν με αφορμή τον εορτασμό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και ο «Σύλλογος Αθλούμενων Δικηγόρων Γιαννιτσών και Φίλων – ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ», ενώ αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου επισκέφθηκε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών, π. Ιωάννη Σπυρίδη, και δώρισε χρηματικό ποσό προς το Γεύμα Αγάπης «Επιούσιος Άρτος» της ενορίας Αγίου Γεωργίου, υπέρ της μνήμης των εκλιπόντων διατελεσάντων δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, κλπ.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
1-10-2022
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΣΓ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσε, την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας, σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας και την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, εκδήλωση μνήμης.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης, Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, ομότιμος Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ., σε ομιλία με θέμα «Κριτική αποτίμηση των αιτιών και των συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής», και Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, σε ομιλία με θέμα «1922: Η ατιμώρητη Γενοκτονία και ο Αγώνας αναγνώρισης», κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων και φώτισαν με τις εισηγήσεις τους τα ιστορικά γεγονότα και τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών π. Ιωάννης Σπυρίδης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Βουλευτής Ν. Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Πέλλας, ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Η ιδέα για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης προέκυψε το καλοκαίρι του 2021, όταν, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργάνωσε εκδήλωση, στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης, στο Άστρος Κυνουρίας, με θέμα: «Τα Συντάγματα της Επαναστατικής Περιόδου (1822, 1823, 1827)», η οποία μάλιστα είχε ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ευρισκόμενος, λοιπόν, στην εκδήλωση εκείνη θεώρησα αυτονόητο, ότι την επόμενη χρονιά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η πολιτεία θα διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο αυτή, και θεώρησα σκόπιμο ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών να συμμετάσχει σε αυτές.
Άλλωστε, δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας, ότι μπορεί να ήταν η σπίθα της επανάστασης του 1821, που δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, αλλά ήταν η φωτιά, που κατέστρεψε τη Σμύρνη, που ουσιαστικά δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα.
Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες μου διαψεύστηκαν -και φαντάζομαι και πολλών άλλων- και με θλίψη διαπίστωσα στην πορεία, ότι η ελληνική πολιτεία έπραξε ελάχιστα, προκειμένου να τιμήσει, όπως αρμόζει το μέγιστο αυτό ιστορικό γεγονός. Είναι λυπηρή η διαπίστωση, αλλά αληθινή, ότι δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και η πολιτεία υπήρξε απούσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης και τιμής.
Αντίθετα, το βάρος των επετειακών εκδηλώσεων βρέθηκαν να σηκώνουν οι κατά τόπους προσφυγικοί σύλλογοι και σωματεία, που αγόγγυστα ανέλαβαν το βαρύ χρέος να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων μας και να φροντίσουν να μην ξεχαστεί η θλιβερή αυτή επέτειος.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος στην επέτειο αυτή. Όχι γιατί θα ήταν ένα προσωπικό ατόπημα, που οι Καππαδόκες παππούδες μου από τη μεριά της μητέρας μου δε θα μου συγχωρούσαν, αλλά γιατί λίγο ή πολύ οι περισσότεροι από εμάς, έχουν κάποια σχέση με τους πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τους Νεότουρκους και του τσέτες βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή μας.
Ειδικά στα Γιαννιτσά η πόλη και η επαρχία της υποδέχθηκαν πρόσφυγες σε ποσοστό που αγγίζει το 58,4%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικώς (προηγούνται η Δράμα με 72,2% και η Αλεξανδρούπολη με 60%).
Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στα Γιαννιτσά την άνοιξη του 1914 από τη Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Μετά το 1922 κατέφθασαν διωγμένοι Αρσιανοί. Λίγο μετά από το 1924 εγκαταστάθηκαν Ανατολικορωμυλιώτες από τις Καρυές. Ακολούθησαν και άλλοι, από την Μπάφρα, από την Κερασούντα και την Τραπεζούντα. Οι πρόσφυγες στην πόλη των Γιαννιτσών υπερέβησαν τους 7.000 σε σύνολο 13.000 κατοίκων.
Η δημογραφική εικόνα της πόλης άλλαξε με την έλευση των προσφύγων. Δημιουργήθηκαν νέες συνοικίες, όπως η Νέα Τραπεζούντα, η συνοικία της Στράντζας, της Μπάφρας, της Μαδύτου και του συνοικισμού Καρυωτών. Η πόλη αυξήθηκε σε πληθυσμό, διευρύνθηκε ο αστικός χώρος που καταλαμβάνει και μεταβλήθηκε η οικονομική και η κοινωνική δομή της.
Στην γύρω περιοχή, δημιουργήθηκαν νέα χωριά, όπως η Αραβησσός, η Αξός, η Νέα Πέλλα, η Καρυώτισσα, ο Νέος Μυλότοπος, άλλα αύξησαν και εμπλούτισαν τον πληθυσμό τους, όπως το Μελίσσι, η Παραλίμνη, η Ραχώνα και η Κρύα Βρύση, ενώ αρκετά αντικατέστησαν τον πληθυσμό τους με Έλληνες πρόσφυγες, όπως το Πλαγιάρι, το Αρχοντικό, το Αχλαδοχώρι και η Αγροσυκιά.
Πόντιοι συγκατοίκησαν με γηγενείς και Βλάχους. Και Καππαδόκες συναντήθηκαν με Σαρακατσάνους, Ανατολικορωμυλιώτες και Θρακιώτες.
Επομένως, το να παραβλέψουμε την πραγματικότητα αυτή και να αδιαφορήσουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών για την επέτειο αυτή, θα μας καθιστούσε ξένο σώμα από την ίδια την πόλη μας και την επαρχία της και θα ήταν σα να απαρνιόμαστε την καταγωγή μας, το αίμα μας.
Τα γεγονότα, που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή, είναι, λίγο πολύ, γνωστά. Με την πυρπόληση της Σμύρνης γράφτηκε η τελική πράξη του «Οράματος της Ιωνίας» και η «Μεγάλη Ιδέα» πνίγηκε οριστικά μέσα στο αίμα.
Λίγο αργότερα, στη Λωζάννη, θα γραφόταν και με μελάνι το τέλος 25 αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη.
Ο ξεριζωμός, ήταν το βαρύ τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική μας ζωή.
Ο απολογισμός της καταστροφής ήταν βαρύς και τα νούμερα τρομάζουν. Περισσότεροι από 1.500.000 πρόσφυγες έφτασαν στη ρημαγμένη από τους πολέμους Ελλάδα. Ένα φτωχό κράτος με πληθυσμό μόλις 4 εκατ. ανθρώπων, με ανύπαρκτες κτιριακές υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, έπρεπε να φροντίσει όλους αυτούς τους κατατρεγμένους, που έφταναν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.
Άνθρωποι με μοναδική τους προίκα τον πόνο και τη δυστυχία έφταναν σε μία χώρα κατάκοπη και καταχρεωμένη ύστερα από 10 χρόνια μαχών, εσωτερικά ασταθή και με ελάχιστους πόρους.
Οι πρόσφυγες -ας είμαστε ειλικρινείς- δεν έγιναν δεκτοί με θερμές παρηγορητικές αγκαλιές, αλλά αντίθετα βρήκαν καχυποψία και πολλές φορές εχθρότητα από την πλευρά των ντόπιων. Όπως άλλωστε περιγράφουν γλαφυρά σε έργα τους μεγάλοι λογοτέχνες μας, όπως η Διδώ Σωτηρίου και ο Ηλίας Βενέζης.
Όμως, με όπλο τους την εργατικότητα, την οξυδέρκεια, την επιχειρηματικότητα και την έφεση στο εμπόριο και τις επιστήμες, δημιούργησαν μια δραστήρια μικροαστική τάξη που έδωσε πνοή και ώθηση στο παραπαίον ελληνικό κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί, με υψηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού, ξεκίνησαν από το μηδέν και μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες πρόκοψαν και βοήθησαν τον τόπο μας να πάει μπροστά. Ζωντάνεψαν τις αγροτικές περιοχές, αξιοποιώντας τις εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος, τόνωσαν την τοπική οικονομία, καθώς και τη δημογραφική σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού, πυκνώνοντάς τον σε περιοχές αραιοκατοικημένες, ενώ παράλληλα μπόλιασαν γόνιμα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους τη νεοελληνική κουλτούρα του 20ου αιώνα.
Μέσα από τα σπλάχνα τους γεννήθηκαν κορυφαίες μορφές της πολιτικής, του πνεύματος, της τέχνης και των κοινωνικών αγώνων.
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι οι πρόσφυγες μπόλιασαν αυτόν τον τόπο με νέα ζωή, ότι έδωσαν νέα πνοή στην Ελλάδα και ότι αυτό που είναι σήμερα η πατρίδα μας, το χρωστάμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εκείνες τις ηρωικές γενιές που άφησαν πίσω τους την πατρίδα τους, για να δημιουργήσουν μία νέα πατρίδα από το μηδέν.
Η γενοκτονία και ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ποτέ ο τόπος. Η ενσωμάτωση όμως των προσφύγων στον Εθνικό μας κορμό αποτελεί το κορυφαίο ειρηνικό επίτευγμα του ελληνικού κράτους. Είναι η ιστορία κατά την οποία ο θρήνος της τραγωδίας μετατράπηκε σε πνοή δημιουργίας.
Όμως, πώς να τιμήσεις μία ήττα;
Πώς να «γιορτάσεις» -αν μου επιτρέπεται η λέξη;- μία καταστροφή;
Καταρχάς, θα πρέπει ως έθνος κάποια στιγμή να αναμετρηθούμε με το παρελθόν μας, να καταγράψουμε και να αναλύσουμε τα γεγονότα, τα λάθη και τις παραλείψεις, τις αυταπάτες και τους ιδεασμούς, τον διχασμό, που από την θριαμβευτική απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919 μας οδήγησαν στην τραγική κατάληξη του Σεπτεμβρίου του 1922. Η ντροπή και η οργή που κατατρέχουν μέχρι σήμερα το συλλογικό υποσυνείδητο, δεν έχουν επιτρέψει ανάλογες πρωτοβουλίες, αλλά ήρθε πλέον ο κατάλληλος χρόνος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μόνο η αναγνώριση των λαθών μας μπορεί να μας διδάξει πώς να αποφύγουμε τα ίδια στο μέλλον.
Επιπλέον, δεν χωρεί αμφιβολία, ότι οι λαοί μένουν ζωντανοί μόνο όταν διατηρούν την ιστορική τους μνήμη. Πρέπει λοιπόν να μην λησμονούμε τις ζωές που εξολοθρεύθηκαν από την τουρκική θηριωδία, τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν, τις πατρογονικές εστίες που εγκαταλείφθηκαν, το αίμα που χύθηκε, τον ασίγαστο πόνο. Έναν αιώνα τώρα, η ίδια η μνήμη παραμένει ζωντανή και εμείς έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε, να μην δώσουμε δικαίωμα στη λήθη, να μην υποκύψουμε στη λησμονιά. Ειδικά η δική μας η γενιά, ως η τελευταία γενιά που έχει ακόμα ζωντανές μνήμες από τις ιστορίες, που ακούσαμε από τους παππούδες μας, έχουμε μεγαλύτερο χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές που ακολουθούν.
Όμως, η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί. Έτσι, οφείλουμε να μην ξεχάσουμε και να συντηρήσουμε τη μνήμη και όσων κερδήθηκαν. Όπως προείπα, στις δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα η καταστροφή εξελίχθηκε σε μια εποποιία ενσωμάτωσης, αναγέννησης και δημιουργίας, και η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο του λαού μας. Αυτό τον θρίαμβο πρέπει να έχουμε συνέχεια στο νου μας και να οραματιζόμαστε όσα είμαστε ικανοί ως λαός να κατορθώσουμε. Έτσι, η μνήμη θα βοηθήσει η μικρασιατική καταστροφή, να μην παραμένει ένα ανεπούλωτο τραύμα στο σώμα του ελληνισμού, αλλά να γίνει δύναμη δημιουργίας, που θα μας οδηγεί με ασφάλεια στο μέλλον.
Πρέπει επίσης όλοι εμείς οι απόγονοι των προσφύγων να αναγνωρίσουμε, να αποδεχθούμε μέσα μας, να φωνάξουμε περήφανα και να κάνουμε τρόπο ζωής, την παραδοχή, ότι η ιστορία που τελείωσε βίαια στην άλλη όχθη του Αιγαίου, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, στην Καππαδοκία, συνεχίζεται από εμάς, συνεχίζεται μέσα μας. Αν δεν ξέρουμε πως, θα μας δείξουν όλα αυτά τα υπέροχα σωματεία και οι δραστήριοι σύλλογοι, που σε όλη την χώρα μας, κρατούν άσβεστη τη μνήμη της παράδοσης των προσφύγων και φροντίζουν τα ήθη και τα έθιμα να περνούν από τη μια γενιά στην επόμενη, δίχως αυτή η αλυσίδα της μνήμης να έχει σταματημό.
100 χρόνια μετά λοιπόν θυμόμαστε και τιμούμε τις ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν, τα χώματα που μάτωσαν, αλλά και όλους τους πρόσφυγες που με τον ερχομό τους δίδαξαν κουράγιο κι ελπίδα στις γενιές που επιβίωσαν κι αναγεννήθηκαν.
100 χρόνια μνήμης και τιμής!
Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ!
Έτσι τιμούμε!
Έτσι «γιορτάζουμε»!
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ομιλητές μας, για την τιμή που μας κάνουν να βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας και να μοιράζονται τη γνώση τους μαζί μας, τον αγαπητό Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, Φάνη Ισακίδη, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, αν και ανειλημμένες υποχρεώσεις τον κράτησαν σήμερα μακριά μας, και τέλος όλους εσάς, που μας τιμάτε με την παρουσία σας,
Σας ευχαριστώ πολύ!».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή από τον Πρόεδρο του Συλλόγου αναμνηστικών δώρων προς τους ομιλητές.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
28-9-2022
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, με αφορμή την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης, στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών (τμήμα αιμοδοσίας) τις ώρες 8:30 π.μ. μέχρι 12:00 μ.μ. ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και ο «Σύλλογος Αθλούμενων Δικηγόρων Γιαννιτσών και Φίλων – ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ» διοργανώνει την ετήσια εθελοντική αιμοδοσία του.
Καλούνται όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα, να αφιερώσουν λίγα λεπτά και να δώσουν αίμα, προκειμένου να εμπλουτιστεί η τράπεζα αίματος του Συλλόγου.
Λίγα λόγια για την σημασία της αιμοδοσίας.
Δυστυχώς στην χώρα μας, η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια ακόμα υπαρκτή κατάσταση που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων εκείνων που μπορούν με την τελείως ανώδυνη γι' αυτούς εθελοντική αιμοδοσία να προσφέρουν το πολυτιμότερο για όσους το χρειάζονται θεραπευτικό μέσο, το αίμα.
Αρκετές φορές, αυτή η μη ευαισθητοποίηση οφείλεται στην αδιαφορία πολλών για το τι αποτελεί πραγματική προσφορά προς τον συνάνθρωπο, πολλές φορές όμως οφείλεται στην άγνοια για το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους το πιο ανεκτίμητο αγαθό που μπορεί να σώσει την ζωή του.
Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σώσει την ζωή περισσοτέρων του ενός ασθενών. Κι αυτό γιατί μια μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε επιμέρους συστατικά όπως είναι για παράδειγμα τα ερυθρά κύτταρα και το πλάσμα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ασθενών.
Δεν υπάρχει διαθέσιμο υποκατάστατο του αίματος. Το ανθρώπινο αίμα δεν μπορεί να παρασκευασθεί και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους.
Το αίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, τα ερυθρά κύτταρα μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 5 εβδομάδες σε μια θερμοκρασία 4 - 6 βαθμών Κελσίου. Συνεπώς, η ανάγκη για τακτική εθελοντική αιμοδοσία γίνεται επιτακτική δεδομένου του περιορισμένου χρόνου ζωής του αίματος και των συστατικών του.
Οι άνθρωποι που έχουν αναιμία δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η κατάσταση της υγείας τους είναι αντιστρέψιμη, μπορούν να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή και να δώσουν αίμα απ' την στιγμή που η αιμοσφαιρίνη τους επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να επαναλαμβάνεται με ασφάλεια σ' ένα διάστημα τριών μηνών, αν ο δότης δεν διατρέχει τον κίνδυνο αναιμίας, ιδιαίτερα έλλειψη σιδήρου. Επαναλαμβανόμενη εθελοντική αιμοδοσία μετά από διάστημα τριών μηνών δεν προκαλεί κανενός είδους αδυναμία. Καθώς οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είναι περισσότερο επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου, το δικό τους διάστημα εθελοντικής αιμοδοσίας είναι συνήθως μεγαλύτερο.
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να κολλήσει οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια. Το αίμα συλλέγεται χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο εξοπλισμό. Ένας νέος ασκός με ενσωματωμένη αποστειρωμένη βελόνα μιας χρήσης χρησιμοποιείται για κάθε δότη και η βελόνα καταστρέφεται αμέσως μετά την αιμοδοσία.
Ένας δότης μπορεί να έχει ηλικία από 18 ως 60 χρονών χωρίς να διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία του. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με τα πρότυπα κάθε χώρας.
Η καταλληλότητα της υγείας σας για να γίνετε εθελοντής αιμοδότης ελέγχεται πριν δώσετε αίμα. Αν είναι πιθανό να διατρέξει κάποιον κίνδυνο η υγεία σας λόγω της αιμοδοσίας ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λήπτη λόγω της ακαταλληλότητας του αίματός σας, δεν θα γίνει αιμοληψία.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολλοί οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν πριν το αίμα κριθεί κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 3 μέρες για να γίνουν όλοι αυτοί οι έλεγχοι. Αν θέλετε να προσφέρετε αίμα μόνο για κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή φίλο σας που το χρειάζεται, μπορεί να μην επαρκεί ο χρόνος σε επείγουσες καταστάσεις, για να συλλεγεί και να ελεγχθεί το αίμα σας για κάποιον συγκεκριμένο ασθενή. Γι' αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη για επάρκεια αίματος ώστε να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν υγιείς εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν αίμα τακτικά.
Η αιμοδοσία δεν διαρκεί πολύ. Η συλλογή του αίματος διαρκεί περίπου 8 - 10 λεπτά. Παρόλα αυτά, οι δότες ενθαρρύνονται να διαθέσουν περίπου μια ώρα για την όλη διαδικασία. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να ξεκουραστείτε για 10 τουλάχιστον λεπτά και να πιείτε έναν χυμό για να ανανεώσετε τα υγρά.
Τα άτομα που πέρασαν ή υποφέρουν από μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες δεν πρέπει να δίνουν αίμα. Επίσης δεν πρέπει να δίνουν αίμα τα άτομα που ο τρόπος ζωής τους τα κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μεταδιδόμενα μολυσματικά νοσήματα.
Σαν εθελοντής αιμοδότης είναι ηθική σας υποχρέωση να διασφαλίζετε ότι το αίμα που προσφέρετε είναι απόλυτα ασφαλές και δεν είναι επικίνδυνο να μεταδώσει κάποιο νόσημα που μπορεί να μεταφέρετε. Κι αυτό γιατί ο σκοπός της εθελοντικής σας αιμοδοσίας είναι να βοηθήσετε έναν ασθενή που βρίσκεται σε πραγματική ανάγκη κι όχι να τον βλάψετε.
τις εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης,
την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
08.30-09.45:Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, Αρτοκλασία και Μνημόσυνο
(Θα τελεσθεί μνημόσυνο υπέρ της μνήμης των εκλιπόντων διατελεσάντων δικηγόρων Γιαννιτσών – υπαλλήλων ΔΣΓ – δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων δικαστικών υπηρεσιών Γιαννιτσών – συμβολαιογράφων και νομικών Γιαννιτσών)
09.50-11.30:Δεξίωση
(Η δεξίωση θα παρατεθεί στο καφέ Zen Moments Lounge)
11.30-12.00:Επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την διαφορετικότητα και την αναπηρία με τον τίτλο «ΑΚΟΥ ΜΕ!»
(θολωτό Οθωμανικό κτήριο – Τουρμπές)
08.00-12.00:Αιμοδοσία
(με αφορμή τον εορτασμό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και ο «Σύλλογος Αθλούμενων Δικηγόρων Γιαννιτσών και Φίλων – ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ» διοργανώνουν την ετήσια εθελοντική αιμοδοσία τους στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών - τμήμα αιμοδοσίας).
Αντί άλλης εκδήλωσης το ΔΣ αποφάσισε φέτος να δωρίσει το σχετικό ποσό προς το Γεύμα Αγάπης «Επιούσιος Άρτος» της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, υπέρ της μνήμης των εκλιπόντων διατελεσάντων δικηγόρων Γιαννιτσών – υπαλλήλων ΔΣΓ – δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων δικαστικών υπηρεσιών Γιαννιτσών – συμβολαιογράφων και νομικών Γιαννιτσών.
Με κάθε τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ ΣΥΜΕΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
28-9-2022
Φαινόμενα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς – ανάληψη υποθέσεων από συναδέλφους έναντι ιδιαίτερα χαμηλής αμοιβής
ΘΕΜΑ: Φαινόμενα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς – ανάληψη υποθέσεων από συναδέλφους έναντι ιδιαίτερα χαμηλής αμοιβής.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
το τελευταίο χρονικό διάστημα περιήλθαν σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου περιπτώσεις ανάληψης υποθέσεων από συναδέλφους έναντι ιδιαίτερα χαμηλής αμοιβής.
Με αφορμή το παραπάνω θλιβερό και απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς δείχνει να εντείνεται, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην τακτική συνεδρίασή του, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 23-09-2022, αποφάσισε ομόφωνα (θέμα 4ο), ότι καταδικάζει τα φαινόμενα αυτά ως αντίθετα στον Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, στην αξιοπρεπή διαβίωσή μας και στην επαγγελματική υπόστασή μας ως Δικηγόρων. Ταυτόχρονα, εξουσιοδοτήθηκε η Γενική Γραμματέας να συντάξει σχετικό πίνακα προτεινόμενων αμοιβών, ο οποίος θα σας γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση, προς διευκόλυνση όλων αναφορικά με το καθορισμό των αμοιβών μας.
Τα περί αμοιβών μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, προβλέπονται στα άρθρα 58 έως 86 Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων). Η δε παροχή υπηρεσιών έναντι μηδαμινής ή μικρότερης από τις προβλεπόμενες ελάχιστες αμοιβές είναι σαφώς παράνομη και αντιδεοντολογική και ταυτόχρονα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Συνάδελφοι,
σε μια εποχή, που ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί αλματωδώς και όλοι μας έχουμε αντιληφθεί, ότι τα αγαθά, οι υπηρεσίες και το κόστος της ζωής εν γένει έχει πολλαπλασιαστεί, ορισμένοι από εμάς θεωρούν, ότι ευτελίζοντας τις αμοιβές τους θα κερδίσουν μεγαλύτερο αριθμό πελατών. Αυτό ασφαλώς αποτελεί στρεβλή νοοτροπία, που είναι επιζήμια, τόσο για τον ίδιο το συνάδελφο που την εφαρμόζει, όσο και για τους υπόλοιπους από εμάς, αλλά και τον κλάδο γενικότερα.
Και για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν είναι δυνατόν δικηγόρος, που αναλαμβάνει την έκδοση συναινετικού διαζυγίου και διαπλάθει μία νέα έννομη κατάσταση, προασπίζοντας ιδιαίτερα σημαντικά δικαιώματα του εντολέα του, όπως η επιμέλεια και η επικοινωνία με τα τέκνα ή η διατροφή, να εισπράττει 300€ από τα οποία τα 250€ είναι έξοδα, ακόμη κι αν δεν υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ. Ούτε επίσης είναι δυνατόν να αναλαμβάνει συνάδελφος τη σύνταξη και κατάθεση αίτησης πρόδηλου σφάλματος ενώπιον του Κτηματολογίου με αμοιβή 50€, τη σύνταξη και συζήτηση κτηματολογικής αγωγής με 500€, την εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης με 280€ ή την τροποποίηση καταστατικού σωματείου με αμοιβή 250€ ή και εντελώς δωρεάν.
Η δωρεά των υπηρεσιών μας ή η προσφορά τους έναντι ευτελών αμοιβών, προφανώς προέρχεται από συναδέλφους που ανταγωνίζονται αθέμιτα τους λοιπούς συναδέλφους, που όμως αντιμετωπίζουν το επάγγελμα ως τέτοιο και όχι ως πάρεργο, που διαφυλάττουν την αξιοπρέπειά τους ως επαγγελματιών, που σέβονται και τιμούν τα χρόνια που αφιέρωσαν στη σπουδή του αντικειμένου μας, και που εξακολουθούν να διασφαλίζουν με την επιστημοσύνη τους το σεβασμό της κοινωνίας απέναντι στο Σώμα.
Απέναντι σε όλους αυτούς τους συναδέλφους, που ευτυχώς αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ μας, το Διοικητικό Συμβούλιο φέρει την βαριά ευθύνη να προφυλάξει την αξιοπρέπειά τους και να εξασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Και να είστε βέβαιοι, ότι θα το πράξει!
Μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως την αγωνία και την ανάγκη κάθε συναδέλφου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του και να επιβιώσει στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που επικρατεί, καθώς ούτε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξαιρούνται από αυτές τις συνθήκες, αλλά η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για συμπεριφορές, που δε συνάδουν με το λειτούργημά μας.
Κατόπιν όλων αυτών σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και να προσδιορίζετε τις αμοιβές σας ανάλογα με την ιδιότητά σας, την επιστημοσύνη σας και την εποχή και μην επιτρέπετε σε κανέναν να ευτελίζει την δουλειά σας.
Στην παρούσα ανακοίνωση επισυνάπτεται προς ενημέρωσή σας ο Κώδικας Δικηγόρων (επικαιροποιημένος μέχρι Σεπτέμβριο 2022) & ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, που επιμελήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Αλέξανδρος Μαντζούτσος.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ ΣΥΜΕΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
23-9-2022
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΕΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: παραλαβή από τα μέλη νέων κωδικών για τη χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων
Σας ενημερώνουμε, ότι για λόγους ασφαλείας στα φωτοτυπικά μηχανήματα του Συλλόγου τοποθετήθηκαν νέοι κωδικοί για κάθε συνάδελφο, που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα φωτοτυπικά μηχανήματα, τους οποίους μπορείτε από την Δευτέρα, 26-09-2022, να προμηθευτείτε από την υπάλληλο του Συλλόγου. Οι παλιοί κωδικοί, που έχετε στην κατοχή σας, δεν ισχύουν πλέον.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ ΣΥΜΕΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
21-9-2022
ΠΑΡΟΧΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ & ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΘΕΜΑ: παροχή πίστωσης προς τα μέλη του Συλλόγου και ρύθμιση οφειλών.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
όπως γνωρίζετε, πρωταρχικό στόχο του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός της οικονομικής λειτουργίας του Συλλόγου και η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.
Απαραίτητη δε προϋπόθεση επίτευξης του παραπάνω στόχου είναι ο εξορθολογισμός των οφειλών των μελών προς τον Σύλλογο από την παροχή πίστωσης. Και ενώ η αλήθεια είναι, ότι τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω οφειλές έχουν περιοριστεί κατά πολύ, θεωρούμε, ότι ήρθε πλέον η κατάλληλη στιγμή να επιλυθεί οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Έτσι, το ΔΣ με τις από 27-04-2022 και 12-07-2022 σχετικές αποφάσεις του αποφάσισε τα εξής:
Επιτρέπεται η παροχή πίστωσης προς κάθε μέλος του Συλλόγου μέχρι του ποσού των τριακοσίων (300,00€) ευρώ μέχρι την 5η ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που το πιστωθέν ποσό δεν εξοφληθεί εντός της παραπάνω προθεσμίας, παύει να εκδίδεται γραμμάτιο προκαταβολής στο όνομα του μέλους που οφείλει και το οφειλόμενο ποσό αναζητείται κατά τις νόμιμες διαδικασίες. Σε περίπτωση δε που χορηγηθεί πίστωση πέραν των τριακοσίων (300,00€) ευρώ, η υπάλληλος του Συλλόγου είναι υπεύθυνη και υπόλογη για το επιπλέον ποσό, το οποίο και θα καταλογίζεται στο μισθό της. Χρόνος έναρξης της παρούσας απόφασης ορίζεται η 1η Οκτωβρίου 2022. Η παρούσα απόφαση θα καταλαμβάνει και τις παλαιές οφειλές, πριν από το χρόνο έναρξης της ισχύος της, και επομένως καλούνται τα μέλη μέχρι 31/09/2022 είτε να εξοφλήσουν είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από παροχή πίστωσης από το ταμείο του Συλλόγου. Η δυνατότητα ρύθμισης αφορά μόνο τις οφειλές από γραμμάτια προκαταβολής, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, και παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης αυτών με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με τους κάτωθι τρόπους: α) ρύθμιση εξόφλησης σε έξι (6) άτοκες δόσεις με την χρέωση πιστωτικής κάρτας, β) ρύθμιση εξόφλησης με τον Σύλλογο, με τμηματικές καταβολές, με ελάχιστη δόση το ποσό των πενήντα (50,00€) ευρώ ανά μήνα. Σε ειδικές περιστάσεις το μέλος δικαιούται να υποβάλει αίτηση προς το ΔΣ, ώστε να του χορηγηθεί ρύθμιση εξόφλησης με χαμηλότερη μηνιαία δόση ή άλλους όρους.
Κατόπιν όλων αυτών καλούνται οι συνάδελφοι μέχρι την 31-09-2022, είτε να εξοφλήσουν την οφειλή τους, είτε να προβούν σε ρύθμιση αυτής με τους παραπάνω τρόπους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω μπορείτε να απευθύνεστε στην Ταμία του Συλλόγου, Δέσποινα Καστερίδου (τηλ. 2382082777 & 6942525508, e-mail: kasteridou@gmail.com).