Κατόπιν συγκρότησης Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων [ΦΕΚ τ. ΥΟΔΔ 37/2024], σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην ανοιχτή διαβούλευση που θα λάβει χώρα διαδικτυακά, στην ενιαία δικτυακή πύλη της Ολομέλειας στην Επιλογή
«Αιτήσεις Διαβούλευση για την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων» ανά θεματική ενότητα του Κώδικα Δικηγόρων.
Κάθε παρατήρηση θα είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητική και χρήσιμη για την τελική διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων του δικηγορικού σώματος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σώματος και θα διαμορφώνει τους κατάλληλους όρους για την άσκηση της δικηγορίας στο μέλλον.
Οι θεματικές ενότητες της διαβούλευσης είναι οι εξής:
- ΑΜΟΙΒΕΣ
- ΑΣΚΗΣΗ
-ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ-ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ &ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΕΚΛΟΓΕΣ
-ΕΜΜΙΣΘΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
17-4-2024
Συντονιστική Επιτροπή Ολομέλειας: Δικαστική προσφυγή κατά του νέου φορολογικού νόμου (Ν. 5073/2023)
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας, αποφάσισε μετά τη σημερινή έκδοση της υπ’ αριθμ. Α.1055/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), να προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ.
Η άνω κανονιστική απόφαση συνιστά την πρώτη διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του φοροληστρικού νόμου (Ν. 5073/2023).
Η Συντονιστική Επιτροπή θα συντονίσει τη δράση της με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς για την από κοινού δικαστική προσφυγή, σε υλοποίηση της υφιστάμενης απόφασης του Συντονιστικού τους οργάνου.
5. Σύγκληση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου, την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024 και ώρα 18:00, στην αίθουσα του μεγάλου ακροατηρίου του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών (οδός Εθν. Αντιστάσεως, αρ. 5, ισόγειο), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα 11-4-2024, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεωρεί ως θετική εξέλιξη την αποδοχή των θέσεων της Ολομέλειας και συμφωνεί με την ανάγκη ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών.
Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ολομέλειας για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων. Εκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους. Μία ρύθμιση που ξεπερνά την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή, που είχε συγκεντρώσει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, με φυσική παρουσία των μελών της, για τη λήψη αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις.
5-4-2024
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ : ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Στο άρθρο 6 παρ. 1 περ. μ εδ. β του εν λόγω σχεδίου νόμου προβλέπεται, ότι διατηρείται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Με τον πλέον επίσημο τρόπο δηλαδή επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών.
Πρόκειται για μία σπουδαία ημέρα για τους πολίτες του Δήμου Πέλλας!
Η διατήρηση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ως ανεξάρτητου και αυτόνομου αποτελεί μία εξέλιξη κομβικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής. Πρόκειται δε για μία νίκη, που δεν ήρθε μόνη της, δεν ήταν αυτονόητη και δεν προέκυψε εύκολα και άκοπα. Κυρίως, όμως, η εξέλιξη αυτή, αποτελεί απτή απόδειξη του γεγονότος, ότι η ομόνοια, η συστράτευση στον κοινό στόχο όλων των τοπικών δυνάμεων, η διεκδίκηση με σχέδιο και επιχειρήματα, και εν τέλει ο κοινός αγώνας όλων μας, μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας επιτυχίες και να αποτελέσει δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες του στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιο Σταμενίτη, στους Βουλευτές Πέλλας, Βασίλειο (Λάκη) Βασιλειάδη και Γεώργιο Καρασμάνη, και στον Δήμαρχο Πέλλας, Ευστάθιο Φουντουκίδη, μα πρώτα και πάνω απ’ όλους σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και αγωνίστηκαν μαζί μας για την διατήρηση ενός ανεξάρτητου και αυτόνομου Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.
Τέλος, ελπίζουμε και ευχόμαστε η σημερινή ημέρα να αποτελέσει προμήνυμα θετικών εξελίξεων αναφορικά με το έργο «Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών Ν. Πέλλας». Τώρα πλέον περισσότερο από ποτέ κρίνεται απολύτως απαραίτητη η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου, που θα στεγάσει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών και θα εξασφαλίσει σε δικηγόρους, δικαστές, υπαλλήλους και πολίτες αξιοπρεπείς συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης.
19-3-2024
Δημοσιεύθηκε ο Ν. 5095/2024 – διευκρινίσεις αναφορικά με την λήψη ενόρκων βεβαιώσεων
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ότι δημοσιεύθηκε ο Ν. 5095/2024 (ΦΕΚ 40/Α΄/15.03.2024) «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις» (θα τον βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας - Χρήσιμα Αρχεία) και εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή τους στα άρθρα 28 (Μεταβατικές διατάξεις) και 32 (Έναρξη ισχύος).
Σημειωτέον ότι μεταξύ των υπολοίπων ρυθμίσεων με τα άρθρα 14 και 15 του παραπάνω νόμου αναφορικά με τη λήψη ένορκων βεβαιώσεωνκαταργείται η αρμοδιότητα του Ειρηνοδίκη τόσο στην πολιτική όσο και στην διοικητική δίκη και πλέον υπάρχει συντρέχουσα αρμοδιότητα μόνο συμβολαιογράφου ή δικηγόρου. Επιπλέον, με το άρθρο 28 παρ. 3 του νόμου ορίζεται, ότι για τις περιπτώσεις, στις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (15-03-2024) έχει επιδοθεί κλήση για λήψη ένορκης βεβαίωσης, διατηρείται αποκλειστικά για αυτές η αρμοδιότητα του Ειρηνοδίκη σύμφωνα με τα άρθρα 421 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και 185 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α’ 97) περί κατάθεσης κατά την προδικασία. Επομένως, εάν μέχρι τις 15-03-2024 έχει επιδοθεί η κλήση για την λήψη της ένορκης βεβαίωσης ενώπιον του Ειρηνοδίκη, αρμόδιος συνεχίζει να είναι ο Ειρηνοδίκης, όπως ίσχυε μέχρι και τώρα. Εάν δεν έχει επιδοθεί κλήση ή αν αυτή επιδόθηκε μετά τις 15-03-2024 ή δεν απαιτείται η επίδοση κλήσης, αρμόδιος πλέον είναι συμβολαιογράφος ή δικηγόρος και όχι Ειρηνοδίκης.
19-3-2024
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - Χρήσιμα αρχεία
Αναφορικά με το Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α΄/23.02.2024) και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις οποίες επέφερε, οι συνάδελφοι προς ενημέρωσή τους θα βρουν στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας (Χρήσιμα Αρχεία) τα εξής χρήσιμα αρχεία:
1. Συγκριτικοί Πίνακες Παλαιών & Νέων Ρυθμίσεων (Ν. 5090/2024), που επιμελήθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος.
2. ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, Οι αλλαγές που επήλθαν με το Νόμο 5090/2024, που επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΗ, Νίκος Καραγιάννης.
3. ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Οι αλλαγές που επήλθαν με το Νόμο 5090/2024, που επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΗ, Νίκος Καραγιάννης.
2-3-2024
Αναστολή κινητοποιήσεων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από την Τρίτη, 05-03-2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίαση της 01-03-2024, αφού έλαβε υπόψη την ιδίας ημερομηνίας απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε ομόφωνα, ότι αναστέλλειαπό την Τρίτη, 05-03-2024, την στοχευμένη αποχή των μελών του : α) από όλες τις ποινικές δίκες, και β) από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που υπακούουν στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελούν οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα δημιουργήσει ανεπιεική αποτελέσματα, τα οποία σύντομα θα βρουν απέναντι την Ελληνική κοινωνία. Ως εκ τούτου ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών θα διοργανώσει εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και η τοπική κοινωνία, προκειμένου να επισημανθούν τα προβλήματα, που πρόκειται να αναδειχθούν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Η αναστολή της αποχής δεν σημαίνει και αναστολή του διεκδικητικού αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, ο οποίος συνεχίζει να διεκδικεί –μεταξύ άλλων και πρωτίστως– την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών και δη του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, σε ενδεχόμενη κατάργηση ή υποβάθμιση του οποίου αντιτίθεται κατηγορηματικά, την ικανοποίηση όλων των οικονομικών αιτημάτων του δικηγορικού σώματος (κατάργηση του τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος, επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ, πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικηγόρους και τις οικογένειές τους, με την καταβολή των εισφορών υγείας του προηγούμενου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε βιώσιμη βάση), την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες και την άρση καταχρηστικών συμπεριφορών.
2-3-2024
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΑΠΟΦΑΣΗ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 01.03.2024 ΑΘΗΝΑ)
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα 1.3.2024, στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ολομέλεια εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που υπακούουν στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελούν οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα δημιουργήσει ανεπιεική αποτελέσματα, τα οποία σύντομα ότι θα βρουν απέναντι την Ελληνική κοινωνία.
Η Ολομέλεια συνεκτιμώντας το γεγονός της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου του χρόνου της εφαρμογής των διατάξεών του, αποφάσισε:
-Να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την αναστολή της αποχής των μελών τους από τις ποινικές δίκες.
-Να διοργανώσει εκδηλώσεις στην έδρα κάθε Δικηγορικού Συλλόγου, στις οποίες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και η τοπική κοινωνία, προκειμένου να επισημανθούν τα προβλήματα που πρόκειται να αναδειχθούν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Η αναστολή της αποχής δεν σημαίνει και αναστολή του διεκδικητικού αγώνα του δικηγορικού σώματος, ο οποίος επικεντρώνεται εφεξής στις ακόλουθες διεκδικήσεις:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
Η Ολομέλεια διεκδικεί την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της και ιδίως:
1. Την κατάργηση του τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος
2. Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια
3. Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ
4. Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ
5. Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
6. Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων Προείσπραξης
7. Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ
8. Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου
9. Την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικηγόρους και τις οικογένειές τους, με την καταβολή των εισφορών υγείας του προηγούμενου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε βιώσιμη βάση.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ:
Η Ολομέλεια εμμένει στην από 23.2.2024 απόφασή της για αποχή από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (Funds) μέχρι 31.3.2024.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ:
Η Ολομέλεια εμμένει στην από 23.2.2024 απόφασή της
ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:
Η Ολομέλεια αφού έλαβε υπόψη της την εισήγηση του Προέδρου (επισυνάπτεται) και την από 27.2.2024 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, έκρινε ότι ο διάλογος που προηγήθηκε της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, ήταν επιφανειακός και επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συνεκτιμηθούν οι συνέπειες ως προς τη λειτουργία των δημοσίων Πανεπιστημίων και ιδίως αυτών των ακριτικών περιοχών της Χώρας. Η Ολομέλεια ουδέποτε κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος παρά μόνο δύο μέρες πριν την ακρόαση των φορέων στη Βουλή και ακούστηκε μόνο για πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια αυτής, γεγονός που καταδικάζει απερίφραστα.
Η Ολομέλεια θεωρεί ότι τόσο μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που επί χρόνια ρυθμίζεται υπό το πρίσμα του ισχύοντος άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν μπορούν να εισάγονται με νομοθετική επίκληση του ενωσιακού δικαίου ή με τη λογική,«δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο».
Η όποια μεταρρύθμιση ή μη πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η Ολομέλεια εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της και τον έντονο προβληματισμό της για τη βιωσιμότητα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή, αλλά και όλων των άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών,ενόψει της λειτουργίας των νέων νομικών οντοτήτων που πρόκειται να ιδρυθούν με βάσει τις διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου.
Την ίδια ανησυχία,άλλωστε, είχε εκφράσει και κατά την περίοδο που σχεδιαζόταν η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ανησυχίες που συμμεριζόταν τότε το Κυβερνητικό σήμερα κόμμα, ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί του θέματος της Συνταγματικότητος ή μη διατάξεων του σχεδίου νόμου και θα τοποθετηθεί ως προς την ουσία του θέματος για τη λειτουργία ή μη, μη κρατικών ΑΕΙ σε επόμενη συνεδρίασή της.
26-2-2024
Δημοσιεύθηκε ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α΄/23.02.2024)
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, ότι δημοσιεύθηκε ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α΄/23.02.2024) «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» (θα τον βρείτε στο σχετικό τμήμα της σελίδας μας - Χρήσιμα Αρχεία) και εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή τους στα άρθρα 137 (Μεταβατικές διατάξεις) και 138 (Έναρξη ισχύος).